Σαν σήμερα κυκλοφορησε το “Give Peace a Chance”

Το «Give Peace a Chance» είναι από το πιο γνωστά αντιπολεμικά τραγούδια. Γράφτηκε τον Ιούνιο του 1969 από τον Τζον Λένον και κυκλοφόρησε σε σινγκλ τον επόμενο μήνα. Έκτοτε απoτελεί τον ύμνο του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.

Όταν ένας δημοσιογράφος τoν ρώτησε τι προσπαθεί να πετύχει καθισμένος στο κρεββάτι του, ο Λένον του απάντησε: «All we are saying is give peace a chance» («Το μόνο που λέμε είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη»). Σχεδόν ακαριαία, ο Λένον σκέφθηκε ότι η ατάκα του αυτή θα μπορούσε να γίνει τραγούδι κι έτσι προέκυψε το «Give Peace A Chance», ένας διαχρονικός ύμνος για την ειρήνη.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε την 1η Ιουνίου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με ένα κασετόφωνο 8 track, που αγόρασε ο Λένον από ένα παρακείμενο κατάστημα. Ο ίδιος και ο Τόμι Σμόδερς έπαιξαν ακουστικές κιθάρες και η Γιόκο Όνο διάφορα κρουστά. Στα φωνητικά συμμετείχαν διάσημοι φίλοι του ζευγαριού, όπως ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο ψυχολόγος Τίμοθι Λίρι και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Πετούλα Κλαρκ.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 4 Ιουλίου 1969 στην Αγγλία και τρεις ημέρες αργότερα στις ΗΠΑ. Στην δεύτερη πλευρά συμπεριλήφθηκε το τραγούδι της Γιόκο Όνο «Remember Love». Το δισκάκι έφερε ως δημιουργούς την Plastic Ono Band, το μουσικό σχήμα που αποτύπωνε τις μουσικές ανησυχίες του διάσημου ζευγαριού. Το «Give Peace a Chance» ανέβηκε στο Νο 2 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών και στο Νο14 του αντίστοιχου αμερικανικού. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1969 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία, στο Τορόντο του Καναδά.

Το τραγούδι γρήγορα έγινε ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ και εν γένει των κινημάτων της αντικουλτούρας που ξεπήδησαν την δεκαετία του 60. Το τραγούδησαν 500.000 διαδηλωτές, στις 15 Νοεμβρίου 1969,κατά την διάρκεια του ογκώδους συλλαλητηρίου κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στην Ουάσινγκτον.

sansimera.gr