ΓούναΚαστοριά

Ένα μεγάλο βήμα στην πιστοποίηση του επαγγέλματος γουνοποιός-γουνοτεχνίτης (μελέτη)

Υπεγράφη από τον ΕΟΠΠΕΠ(Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προστασίας Επαγγελματικών Προσόντων) το Επαγγελματικό Περίγραμμα πιστοποίησης του επαγγέλματος Γουνοποιός-Γουνοτεχνίτης.Το πόνημα είναι προϊόν εργασίας κυρίως του Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του Υπουργείου Παιδείας,του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.
Ακολουθεί η συγκρότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής με τον ορισμό εκπροσώπων στο Τμήμα Εκπαιδευτικού Πλαισίου του ΕΟΠΠΕΠ. Περιμένουμε τέλος τον τρόπο πιστοποίησης με την θεωρητική και πρακτική κατάρτιση Εργαζομένων και Ανέργων.
Ο βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας δήλωσε: “Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους μόχθησαν για να φθάσουμε επιτέλους στη σημερινή μεγάλη επιτυχία. Μέσα δηλαδή στην άβυσσο της βαθιάς κρίσης της Γούνας να αστροφέγγει ένα ισχυρό φως ελπίδας. Κύριος συντελεστής της επιτυχίας είναι η Ένωση Γουνεργατών Καστοριάς, γιατί αυτοί μόχθησαν περισσότερο, μιας και έχουν την μεγαλύτερη αγωνία από όλους μας.”

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΣ / ΓΟΥΝΟΤΕΧΝΙΤΗΣΤΡΙΑ
Συγγραφείς
: Μέλλιος Παναγιώτης, Ισαακίδης Αλέξιος

Η μελέτη αφορά στην ανάπτυξη του επαγγελματικού περιγράμματος του/της «Γουνοποιού / Γουνοτεχνίτη- τρια».
Ο/η «Γουνοποιός / Γουνοτεχνίτης – τρια» ασχολείται με τη κατασκευή, μεταποίηση, επιδιόρθωση ή ανακαίνιση εξωτερικών ενδυμάτων (ανδρικών και γυναικείων) και άλλων ειδών (παλτά, γιλέκα, ριχτές ζακέτες, ετόλ, καπέλα κ.λ.π.) από γούνα όπως απαιτούν οι ανάγκες της αγοράς και η εξέλιξη της μόδας.
Ο/η «Γουνοποιός / Γουνοτεχνίτης – τρια» εργάζεται είτε σε βιοτεχνίες είτε σε μικρές οικοτεχνίες.
Παραδοσιακά, ανάλογα με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γουνοφόρων ενδυμάτων, οι βιοτεχνίες επεξεργασίας γούνας διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
α) Η πρώτη κατηγορία αφορά την παραγωγή ενδυμάτων και προϊόντων γούνας από ολόκληρα γουνοδέρματα από τα οποία αφαιρούνται τα πόδια, το κεφάλι και η ουρά του ζώου και παραμένει μονάχα ο κορμός του.
β) Η δεύτερη κατηγορία αφορά την παραγωγή ενδυμάτων και προϊόντων γούνας από αποκόμματα τα οποία αποτελούνται από τεμάχια που αφαιρούνται από τον κορμό του ζώου και έπειτα συρράπτονται.
Η επεξεργασία της γούνας στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι αρχίζει νωρίτερα από τον 14ο αιώνα. Ο κλάδος διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας γουνοδερμάτων εδώ και 500 χρόνια. Τα μυστικά της τέχνης της γούνας κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά με αποτέλεσμα η παραγωγή να διατηρεί την ιδιαιτερότητα που την κάνει να ξεχωρίζει στη διεθνή αγορά.
Ο κλάδος της γούνας είναι ένας από τους σημαντικότερους –σε μέγεθος– εξαγωγικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας. Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου της γούνας αποτελεί η γεωγραφική συγκέντρωση, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων επεξεργασίας ή παραγωγής γουναρικών να βρίσκονται πρωτίστως στην Καστοριά και, δευτερευόντως, στη Σιάτιστα.

Διαβάστε όλη τη μελέτη ΕΔΩ

 

 

 

 

 

Back to top button