Καστοριά

Πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει την παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ από 1η Αυγούστου

Για τα τέλη του μήνα…παρατάθηκε εκ νέου η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των ενδιαφερόμενων εταιρειών και σχημάτων στον διπλό διαγωνισμό από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τον Ειδικό Εκκαθαριστή για την πώληση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής εταιρείας «ΛΑΡΚΟ».

Η νέα ημερομηνία προσδιορίστηκε για τις 29 Ιουλίου αλλά ενδέχεται να μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα αν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν έχει ανακοινωθεί η σχετική απόφαση της δικαιοσύνης για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των ομαδικών απολύσεων που έχουν κατατεθεί από τα σωματεία εργαζομένων της επιχείρησης ή αν «παγώσει» δικαστικά η διαδικασία των απολύσεων, που προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για την εκκαθάριση και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Με την ευκαιρία, την Τρίτη ο ειδικός εκκαθαριστής ενημέρωσε τους διευθυντές των εργοταξίων της εταιρείας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει την παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ από την 1η Αυγούστου και σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε οι εργαζόμενοι να σταματήσουν άμεσα να δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και τα Σαββατοκύριακα.

Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία «ΛΑΡΚΟ» διαθέτει μεταλλεία στην περιοχή της Εύβοιας, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης και ιδρύθηκε το 1963 από τον ευπατρίδη και πρωτοπόρο επιχειρηματία της μεταπολεμικής περιόδου, Πρόδρομο Μποδοσάκη Αθανασιάδη αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε παρακμή, με τα χρέη να συσσωρεύονται και τα πρόστιμα από την Ε.Ε. να αυξάνονται κάθε 6 μήνες.

Τα μεταλλεία της «ΛΑΡΚΟ» διαθέτουν όμως έναν «κρυμμένο θησαυρό»: το νικέλιο και το κοβάλτιο που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και συσκευές, η παγκόσμια ζήτηση έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα και οι τιμές τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα πλέον. Στην Ευρώπη όμως -εκτός της Ελλάδας- τα δύο αυτά πολύτιμα στοιχεία παράγονται μόνο στην σχεδόν…ισοπεδωμένη Ουκρανία και την Ρωσία.

Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός είναι ουσιαστικά και ο κύριος λόγος που η υπερχρεωμένη εταιρεία προσελκύσει επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον αντίποδα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια και τα πρόστιμα ύψους 170 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν τα οποία προσαυξάνονται κατά 4,3 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης αποπλήρωμής τους…

Υπό άλλες συνθήκες, η «ΛΑΡΚΟ» θα ήταν περιζήτητη με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους επενδυτές αφού είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ε.Ε. και μία από τους πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς παγκοσμίως.

Κι όμως οι περισσότεροι ειδικοί της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι εκτός απροόπτου ο διπλός διαγωνισμός είτε θα κηρυχθεί όπως πάνε οι εξελίξεις άγονος ή δεν θα εμφανιστούν τελικά επενδυτές διατεθειμένοι να αναλάβουν το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος και κυρίως το ρίσκο μίας επένδυσης.

emea.gr

 

 

 

 

Back to top button