Καστοριά

Η Κάλι Κυριακίδου στην 5η Ολομέλεια των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος (φωτογραφίες)

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Α.Μ.Θ.) και ειδικότερα στη Δράμα και τη Θάσο η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας, στην οποία εκπροσώπησε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η Πρόεδρος του Σώματος, κα Καλλιόπη Κυριακίδου.

Η Ολομέλεια αυτή ήρθε να προστεθεί στις εξαιρετικά πετυχημένες, προηγηθείσες, Ολομέλειες, που έλαβαν χώρα στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Κρήτης και να συμπληρώσει, με τον τρόπο της, τις διαπιστώσεις, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τα συμπεράσματα, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί, υπηρετώντας τον αρχικό σκοπό του θεσμού, ήτοι της διασύνδεσης των Περιφερειών της χώρας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της εξωστρέφειας των αυτοδιοικητικών δομών του δεύτερου βαθμού και της ανάδειξης του θεσμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η επιλογή των ημερομηνιών διεξαγωγής της δεν ήταν τυχαία, αφού συνδέθηκε με τα Ελευθέρια της Δράμας και έτσι οι φιλοξενούμενοι Πρόεδροι λάμπρυναν με την παρουσία τους τις σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Η 5η Ολομέλεια ξεκίνησε με τη συνεδρίαση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος καταργεί την απλή αναλογική, βάσει της οποίας διεξήχθησαν οι Περιφερειακές Εκλογές του 2019, ζητήματα κανονιστικού πλαισίου και η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διαπιστώθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τη λειτουργία των γραμματειών των συλλογικών οργάνων, αλλά και το θέμα της υποστελέχωσης γενικά των υπηρεσιών, φαινόμενο που κυριαρχεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αναδείχθηκαν τα κενά που το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί, όσον αφορά στο θεσμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην επιδιωκόμενη Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ μέρους των Προέδρων, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029, η επαναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στην Οικονομική Επιτροπή με τις Τροπολογίες Κυβερνησιμότητας του 2019, η ενίσχυση των Περιφερειών με νέες προσλήψεις προσωπικού και ορισμένες αλλαγές στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα καταστήσουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Περιφερειών περισσότερο λειτουργικά και ευέλικτα. Τη σύσκεψη απασχόλησε επιπλέον η λειτουργία των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και οι προοπτικές που αυτή δημιουργεί, τόσο στην Α.Μ.Θ., όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας. Τις εργασίες χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρης Π.Ε. Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ., οι οποίοι μίλησαν στους φιλοξενούμενους Προέδρους για τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής.

Στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Δράμας, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων παρέστησαν στη Δοξολογία και στις εορταστικές εκδηλώσεις, με αντιπροσωπεία των Προέδρων να καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα της Ελευθερίας. Αμέσως μετά, είχαν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο αντάλλαξαν θέσεις και προβληματισμούς, σχετικά με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, τη ζητούμενη Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον αναπτυξιακό νόμο, κατά το σκέλος που αφορά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

Επόμενες στάσεις της Ολομέλειας ήταν συναντήσεις με τους Δημάρχους Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη. Επίσης, οι Πρόεδροι συμμετείχαν σε τοπικές εκδηλώσεις όπως η τελετή λήξης της, αφιερωμένης στη Μικρασιατική καταστροφή, έκθεσης φωτογραφίας του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού και η παρουσίαση της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του εμβληματικού κτιρίου του «Γυμνασίου Αρρένων.

Στις 2 Ιουλίου οι εργασίες της Ολομέλειας μεταφέρθηκαν στο νησί της Θάσου, όπου έλαβαν χώρα συναντήσεις με στελέχη της Δημοτικής Αρχής και με την Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Α.Μ.Θ. κα Μαρία Πολυμέρου. Επιπλέον, τις εργασίες της Ολομέλειας τίμησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος, ο οποίος είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δύο ανοιχτές για το ευρύ κοινό ημερίδες, μία στη Δράμα, με θέμα: «Η χρήση των social media στην Πολιτική και την Οικονομία- Κίνδυνοι παραπληροφόρησης- Επιρροή- Διαμόρφωση κοινής γνώμης» και μία στη Θάσο με θέμα: «Η Θάσος ως τουριστικό προϊόν».

Οι εργασίες της Ολομέλειας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου, με σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε η επιτυχία της 5ης Ολομέλειας και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης του θεσμού στο μέλλον.

Η παγιωμένη, πλέον, άριστη συνεργασία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας αποτελεί εχέγγυο, όχι μόνο για την κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και μέσο της αναγκαίας διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Back to top button