ΚαστοριάΝεστόριοΠρόσωπα

Μελβούρνη: Έφυγε από τη ζωή ο Κοσμάς Ρεκάρης (βιογραφικό)

Καλό σου ταξίδι Κύριε Κοσμά…
Μόλις πριν λίγους μήνες, στις 14/2, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μας διηγήθηκες ιστορίες από τα παιδικά σου χρόνια και μας απήγγειλες ποιήματα από το αναγνωστικό σου που είχες φυλάξει από το δημοτικό …
Ανεξάντλητος, ευγενέστατος, με αστείρευτη ενέργεια και μοναδικό χιούμορ, πάντα πρόθυμος και πρωτεργάτης στο Σύλλογο Καστοριανών που υπεραγαπούσες.
Πρώτος και στα μαθήματα κομπιούτερ, αφού πήρες το πιστοποιητικό σου με Άριστα!
Θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελό σου
Ελένη Καλαμπούκα
—————————————————————
Έγραψε για τον Κοσμά Ρεκάρη ο Κώστας Σουλτανίδης τον Φλεβάρη του 2017:
ΚΟΣΜΆΣ ΡΕΚΑΡΗΣ (Όταν το ήθος συναντά την αγωνιστικοτητα)
Γεννήθηκε στο Νεστόριο σε δύσκολα και μαρτυρικά Χρόνια. Μικρό παιδί βρέθηκε ανάμεσα στα χαλάσματα του Σχολείου και των καμμένων σπιτιών του Νεστορίου από τους βομβαρδισμούς των Ιταλικών αεροπλάνων.
Τελείωσε το Γυμνάσιο Καστοριάς και μαθητής Γυμνασίου είδε τον πατέρα του στα χρόνια του εμφυλίου να οδηγείται στις φυλακές.
Νεαρός μεταναστεύει στην Αυστραλία όπου και παντρεύεται την Κατίνα Ρεκάρη το γένος Πατση.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Κοσμά. Καθιερώθηκε επαγγελματικά σ ένα άγνωστο περιβάλλον, εχθρικό θα έλεγα στην αρχή. Σιγά-σιγά καθιερώθηκε με την επιμονή και την εργασία του. Δεν θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως η Καλή κοινωνία αγόραζε παπούτσια από τον εργατικό αλλά και λιγομίλητο Έλληνα.
Τα μάτια του όμως άναβαν φωτιές όταν μιλούσε για το χωριό του το Νεστόριο και ειδικά για την Ελλάδα και την Μακεδονία.
Πρόεδρος του Συλλόγου Νεστοριτών Μελβούρνης και πρωτεργάτης στη σύσταση των Καστοριανών Συλλόγων Αυστραλίας.
Διακρίθηκε για τις προσπάθειες του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των μεταναστών και στη προσπάθεια να γίνει κτήμα των επόμενων γενεών στην Αυστραλιανή κοινωνία.
Εκεί που το πάθος ξεχείλιζε ήταν οι στιγμές που ο Κοσμάς μιλούσε για το Μακεδονικό ζήτημα. Μέλος και αντιπρόεδρος της Πανμακεδονικης Ένωσης ήταν πρωτεργάτης δύο μεγάλων συλλαλητηρίων των 150.000 χιλιάδων ομογενών στην Μελβούρνη. Με άρθρα του παρεμβάσεις και προσωπικές επαφές το ζήτημα της Ελληνικής Μακεδονίας έγινε σκοπός της ζωής του.
Η Ελληνική Κοινωνία της Μελβούρνης η Παμμακεδονική και οι σύλλογοι των Καστοριανών χρωστούν πολλά στο Κοσμά.
Το καλοκαίρι του 2016 ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα για να είναι παρών στη Παγκόσμια συνάντηση των απανταχού Νεστοριτων.

 

Back to top button