ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Οι “dRom” την Κυριακή στο Φεστιβάλ Γράμμου

Την Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους dRom. Ένα συγκρότημα αποτελούμενο από βιρτουόζους μουσικούς που συνδυάζει βαλκανικούς και τσιγγάνικους ήχους με μοντέρνες επιρροές. Ο ακορντεονίστας Θάνος Σταυρίδης ένας από τους πρωτεργάτες της βαλκανικής σκηνής στην Ελλάδα, ο πολλά υποσχόμενος Βασίλης Αθανασίου στο κλαρίνο και στο σαξόφωνο, ο πολυοργανίστας Γιάννης Καρακαλπακίδης στο μπάσο και ο καταξιωμένος Χρήστος Τάσιος στα τύμπανα. Ραντεβού για ένα μοντέρνο πανηγύρι στο ποτάμι!
Drom είναι ο δρόμος στη γλώσσα των Ρομά.
dRom είναι και το μουσικό όχημα του Θάνου Σταυρίδη με το οποίο ταξιδεύει τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια κι όχι μόνο.
Οι dRom είναι μια μπάντα που λατρεύει το ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο. Αντλεί ήχους κι αρώματα από τις μελωδίες των τσιγγάνων του χθες και τις παντρεύει με τ’ αρώματα των Βαλκανίων και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Πάνω σε ξέφρενους ρυθμούς αυτοσχεδιάζει με κέφι κι ενέργεια χαράζοντας μια διαδρομή που ξεκινά από την Ήπειρο, περνά από τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, τη Σόφια, το Βελιγράδι και φτάνει στο Βουκουρέστι. Μουσικές γνώριμες, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θάνου Σταυρίδη από τους προσωπικούς του δίσκους “Με μια βαλίτσα όνειρα” και “Spicy Margarita”, που έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές.
Πρωτοδημιουργήθηκαν το 2015 με πρωτοβουλία του Θάνου Σταυρίδη. Ο κεντρικός πυρήνας των dRom αποτελείται από τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν τα πλήκτρα και τις συνθέσεις, τον Γιάννη Καρακαλπακίδη στην ηλ. κιθάρα και το ηλ. μπάσο όποτε αυτό χρειαστεί και τον Χρήστο Τάσιο στα κρουστά και τα τύμπανα αντίστοιχα. Απ’ τις πρώτες εμφανίσεις της μπάντας κιόλας, στις περισσότερες συναυλίες συμμετέχει ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο ηλ. μπάσο ενώ αρχικά κλαρίνο και καβάλ έπαιζε ο Γιώργος Σκηπητάρης. Τα τελευταία τρία χρόνια κλαρίνο και σαξόφωνο παίζει ο Βασίλης Αθανασίου, ένας πολλά υποσχόμενος νέος μουσικός απ’ τη Φλώρινα ενώ το σχήμα συνεργάζεται κατά καιρούς με τον Στάθη τον Άννινο, τον Γιώργο Τζούκα και τον Φίλιππο Κωσταβέλη στο πιάνο.
Στις συναυλίες τους παίζουν, κυρίως, ορχηστρική μουσική, αλλά έχουν επίσης συνεργαστεί με μερικές από τις πιο εκφραστικές φωνές της χώρας. Μάρθα Μαυροειδή, Ρία Ελληνίδου, Αγγελική Τουμπανάκη, Έλσα Μουρατίδου, Βασιλική Αναστασίου.
Έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και σχήματα των Βαλκανίων. Theodosii Spassov, Vlatko Stefanovski και το trio του, Petar Ralchev, Toni Kitanovski κ.ά Το 2022 τους βρίσκει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, με σημαντικούς καλεσμένους σολίστες από την Ελλάδα και την Ευρώπη και με ένα εκρηκτικό μουσικό υλικό.
Ο Θάνος Σταυρίδης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στο χώρο του ακορντεόν, με συνεργασίες τόσο σε παραστάσεις όσο και στη δισκογραφία, με κάποιους από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς τραγουδιστές, αλλά και συνθέτες και μουσικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Theodosii Spassov (BG), Petar Ralchev (BG), Vlatko Stefanovski (NMK), Saso Popovski (NMK), VaskoAtanasovski (SLO), Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης και πολλοί άλλοι.
Είναι, επίσης, από τους πρωτεργάτες της Balkan σκηνής στην Ελλάδα, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος ιστορικών σχημάτων, όπως οι «Βόρειοι Εταίροι», οι «Cabaret Balkan» και τώρα οι «Drom» και οι “Tales from the Box”. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων τόσο ως σολίστας, όσο κι ως ενορχηστρωτής. Τα δύο προσωπικά του album “a Suitcase full of Dreams” (2016) και “Spicy Margarita” (2021) έχουν αποσπάσει διακρίσεις και πολύ καλές κριτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Το περιοδικό Accordion Stars Illustrated της Times Square Press με έδρα την Νέα Υόρκη τον συμπεριλαμβάνει στους 100 πιό γνωστούς ακορντεονίστες του κόσμου για τα έτη 2019, 2020 και 2021.
Η ερευνητική – μουσικολογική του δραστηριότητα είναι πάνω στις λαϊκές μουσικές των Βαλκανίων. Από το 2000, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε σεμινάρια κι ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει συγγράψει σχετικά άρθα συμμετέχοντας σε διάφορες εκδόσεις. Τα τελευταία 12 χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τμήμα Λαικής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Άρτας).
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του River Party.
ΚΥΡΙΑΚΉ 17/9 ΣΤΙΣ 9 Μ.Μ.
Είσοδος ελεύθερη

 

Back to top button