ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Οι τρεις προτάσεις του Χρ. Γκοσλιόπουλου προς τον πρόεδρο της Βουλής (φωτο)

Στο περιθώριο της ημερίδας, που έγινε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, από το Ίδρυμα της Βουλής, με θέμα «Σύνταγμα και εξωτερική πολιτική» με τη συμμετοχή πλειάδας έγκριτων και επώνυμων συνταγματολόγων και καθηγητών Διεθνούς Δικαίου, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωσταντίνο Τασούλα, παρουσία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κατρούγκαλου.
Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την ιστορία του Πάρκου και την έως τώρα θετική συνεισφορά του και του κατέθεσα τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο και την λειτουργία του, θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τον τόπο μας και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην προώθηση του διακηρυγμένου εθνικού στόχο της συμφιλίωσης.
Προτάσεις:
1) Να ανεγερθεί κοινό μνημείο όλων των νεκρών του εμφυλίου, και από τις δύο αντιτιθέμενες παρατάξεις, στο χώρο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και να καθιερωθεί ετήσια εκδήλωση στην μνήμη τους.
Αναφέρομαι μόνο στα νέα παιδιά και από τις δύο πλευρές (Στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και μαχητές του ΔΣΕ) που θυσίασαν τα νιάτα τους, πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της Ελλάδας, έσπειραν τα κόκκαλα τους στις κακοτράχαλες πλαγιές του Γράμμου, χωρίς καμία προσωπική ευθύνη γι’ αυτό που συνέβαινε όταν πολεμούσαν, μαχόμενοι για το καλό της πατρίδας και τις ιδέες τους, όπως ο καθένας τις εννοούσε, ανεξάρτητα από το ποιος τότε είχε δίκιο η άδικο.
Το μνημείο αυτό φυσικά δεν θα αφορά τις ηγεσίες, πολιτικές και στρατιωτικές, από τις δύο πλευρές που είχαν την ευθύνη των γεγονότων, ούτε θα αποτελεί την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις επιλογές και τις καταστροφές που προκάλεσαν, την πόλωση που δημιούργησαν και το διχασμό που έσπειραν στην ελληνική κοινωνία.
Θα αφορά αποκλειστικά τους μαχητές των δύο πλευρών που με τη θυσία τους έγραψαν ιστορία, χωρίς να έχουν στο νου τους να γίνουν ήρωες.
Την πρόταση αυτή βρήκαν ενδιαφέρουσα τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι εφόσον προωθηθεί το κόμμα του θα την υποστηρίξει και πρότεινε μάλιστα να γίνει κατά τα πρότυπα του μνημείου που υπάρχει στην Ουάσινγκτον για τους χιλιάδες νεκρούς του Βιετνάμ.
Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν από εμένα γραπτώς οι προτάσεις προς τον Πρόεδρο και το Ίδρυμα της Βουλής, με την ευχή να ληφθεί η πολιτική απόφαση και να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας του μνημείου.
2) Να ονομαστεί το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης σε Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης – Φίλιππος Πετσάλνικος για προφανείς λόγους.
Ήταν ο άνθρωπος που όχι μόνο το οραματίστηκε την δεκαετία του 80, αλλά το έκανε πράξη και το 2012 το έθεσε σε λειτουργία, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα κόσμημα στην περιοχή με σημαντική συνεισφορά, πέραν των άλλων, και στην ανάπτυξη της περιοχής.
3) Να αναβαθμιστεί η λειτουργία και ο ρόλος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης με 4 δράσεις .
α. Να γίνει ο δρόμος Αυχένας Κοτύλης – Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης – Μυροβλύτης και Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης – Παλαιά Κοτύλη
β. Να συντηρηθούν τα κτίρια.
γ. Να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο Συνεταιρισμός των γυναικών που δουλεύουν στο πάρκο και
δ. Να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις όπως συνέδρια, ημερίδες, επισκέψεις σχολείων κλπ.
Τέλος προσέφερα στον Πρόεδρο της Βουλής το ακυκλοφόρητο βιβλίο μου που αφορά το Νεστόριο και την ευρύτερη περιοχή την δεκαετία του 40. Το βιβλίο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην τοπική κοινωνία και να κυκλοφορήσει.

Χρήστος Γκοσλιόπουλος

Α’ Συνάντηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (φωτογραφίες)

Ο Καστοριάς κ. Καλλίνικος και ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος στο Επταχώρι (φωτογραφίες)

 

 

Back to top button