Ελλάδα

Power pass: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Ποιοι θα επιστρέψουν διπλάσιο το ποσό που θα λάβουν

Εντός των επομένων ημερών οι δικαιούχοι του Power Pass αναμένεται να εισπράξουν την επιστροφή των χρημάτων τους η οποία θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ.

Οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή ή την Δευτέρα και οι καταναλωτές θα δουν τα χρήματα του κατευθείαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, το κόστος των αναδρομικών αποζημιώσεων αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο μόλις ξεκινήσουν οι πληρωμές θα φανεί τελικά πόσα νοικοκυριά κατάφεραν να εγκριθεί η αίτηση τους και πόσα έμειναν εκτός της επιστροφής χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ με το κράτος να καλύπτει το 60% της αυξημένης κατανάλωσης για κύριες κατοικίες και φοιτητικές μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Παραδείγματα επιδότησης

  1. Για παράδειγμα εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε στο διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου 2022 αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  2. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ.

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων θα συνεχιστούν και μετά την πίστωση των ποσών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης.

  • Για παράδειγμα αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.

ertnews.gr

Back to top button