Του Απόστολου Λυκεσά
Ομόθυμη, διαπαραταξιακή, συνδικαλιστική και υπερκομματική αποδοκιμασία συναντά η προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρύτανη του ΑΠΘ με το άρθρο 296 περί κατάργησης-συγχώνευσης του ΝΠΔΔ «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» να οδηγήσουν σε ξεπούλημα τα 1.800 στρέμματα του Αγροκτήματος.
Με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, 42 προσωπικότητες, φορείς του αγροτικού και γεωτεχνικού κόσμου της χώρας, ζητούν να αφαιρεθεί το σχετικό άρθρο από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, διαφορετικά, όπως τονίζουν, η κατάργηση του Αγροκτήματος «θα επιφέρει σημαντικά πλήγματα στη γεωπονική εκπαίδευση και έρευνα και συνεπώς στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και μόνο σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει στην ελληνική γεωργία».
Η επιστολή αφαιρεί πλήρως το «φύλλο συκής», πίσω από το οποίο προσπάθησαν κυβέρνηση και πρύτανης να κρυφτούν διακινώντας το προχειροφτιαγμένο σενάριο ότι η αποκάλυψη και ανάδειξη του θέματος στην «Εφ.Συν.» ήταν δήθεν για… αντιπολιτευτικούς λόγους. Τι θα απαντήσουν τώρα στην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου που υπογράφει το κείμενο που ζητά να μη γραφτεί το «τέλος ενός θεσμού που είναι η ζωντανή ιστορία της γεωπονικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια»;
Τι θα απαντήσουν στον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρο Κίντζιο, τον αντιπεριφερειάρχη Γεώργιο Κεφαλά, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ Σταμάτη Αγγελόπουλο, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδωνα Μάμαλη, τους κοσμήτορες Γεωπονικών Επιστημών των πανεπιστημίων της χώρας, τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), τους δεκάδες αγροτικούς συλλόγους και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και προσώπων του γεωτεχνικού κόσμου που συντάσσονται πίσω από το αίτημα;
Να λοιπόν που ευτυχώς όχι μόνο δεν κοπάζει ο θόρυβος –παρά τη χρήση του επικοινωνιακού σιγαστήρα– αλλά αντίθετα φουντώνουν οι αντιδράσεις κατά του προκλητικού ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας του ΑΠΘ (με τη διάταξη που πρόσθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και με την οποία καταργεί παντελώς αναιτιολόγητα και τα ΝΠΔΔ των πανεπιστημιακών δασών στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι και τη Φοιτητική Λέσχη). Η σφοδρή τους ενόχληση από την ανάδειξη του θέματος από την «Εφ.Συν.» έχει καταστεί ευκρινέστερη από την πλήρη αποσιώπηση του θέματος από όλα τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ακόμη κι αυτό δεν ήταν αρκετό μπροστά στο μέγεθος του ξεπουλήματος.
Από κοντά, το «πλιάτσικο στην ακίνητη περιουσία» του ΑΠΘ καταγγέλλουν με κοινή τους δήλωση όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. των Νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Τρικάλων. Όπως λένε στην ανακοίνωσή τους, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο μάτι τη Θεσσαλονίκη και τη δημόσια περιουσία της αφού η σχετική διάταξη υποβαθμίζει τις σπουδές των φοιτητών των γεωτεχνικών Σχολών, αλλά και την ερευνητική και κοινωφελή δραστηριότητα που τα δύο ΝΠΔΔ προσφέρουν. […] Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό και δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίησή του».
«Αποδεικνύεται πολύ γρήγορα πόσο κάλπικο ήταν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δημιουργία και την αξιοποίηση υποδομών για τις ανάγκες των φοιτητών, με αφορμή τον κουρνιαχτό που σήκωσε για τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό του ΑΠΘ. Μόνη της έγνοια είναι η αξιοποίησή τους για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Πανεπιστημίων του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «η εξέλιξη αποδεικνύει πως το νομοσχέδιο, στο σύνολό του, βρίσκεται στον αντίποδα των δυνατοτήτων της εποχής για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Ερευνα».
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεν είναι εικόνα από το μακρινό μέλλον η ένταξη των 1.800 στρεμμάτων του Αγροκτήματος ΑΠΘ στα σχέδια τουριστικών και εμπορικών επιχειρηματικών ομίλων. Η “αξιοποίηση” των πανεπιστημιακών δασών από επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού ή της “πράσινης μετάβασης” και των ΑΠΕ».
Θεσσαλονίκη, 12-7-2022
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η ψήφιση του άρθρου 296 περί κατάργησης/ συγχώνευσης του ΝΠΔΔ «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», θα αποτελέσει το τέλος ενός θεσμού που είναι η ζωντανή ιστορία της Γεωπονικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια. Σε αυτό έχουν εκπαιδευτεί χιλιάδες γεωπόνοι, που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στους Έλληνες γεωργούς συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας.
Στις γεωργικές του εκτάσεις και στις κτηνοτροφικές του μονάδες, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επιμορφωθεί στις σύγχρονες γεωπονικές μεθόδους, καθώς και σε πρακτικά θέματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι οποίοι με τον καθημερινό τους μόχθο στηρίζουν τον πυλώνα της αγροτικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Ζητούμε και παρακαλούμε την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει τη διάταξη του επίμαχου άρθρου 296, που προβλέπει την κατάργηση του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας του Αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Η κατάργηση του θα επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην Γεωπονική εκπαίδευση και έρευνα και συνεπώς στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και μόνο σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει στην Ελληνική Γεωργία.
Με τιμή,
1. Σπύρος Κίντζιος, Καθηγητής, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2. Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Π.Κ.Μ.
3. Γεώργιος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Π.Κ.Μ.
4. Σταμάτης Αγγελόπουλος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Έρευνας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ
5. Σπυρίδων Μάμαλης Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
6. Νικόλαος Δαναλάτος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
7. Πέτρος Σαμαράς, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
8. Χρήστος Χατζησαββίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
9. Νικόλαος Τσιρόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
10. Δημήτριος Μπιλάλης, Καθηγητής ΓΠΑ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
11. Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας /Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
12. Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της "ΕΑΣΘ" Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ
13. Βασίλειος Κανάκας, Πρόεδρος της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας
14. Χρήστος Τσομπάνος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.)
15. Νικόλαος Κακαβάς, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ. Δ.Υ.)
16. Αριστείδης Ζαχίλας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.)
17. Δημήτριος Σοφολόγης, Προέδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.)
18. Κυριάκος Δογάνης, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ. Δ.Υ.)
19. Κατερίνα Ζωγράφου, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
20. Δημήτριος Σαββόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
21. Ζαφείρης Μυστακίδης, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας
22. Θεόδωρος Σιόγκας, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας
23. Δημήτρης Ντογκούλης, Πρόεδρος του ΓEΩT.E.E. Κεντρικής Ελλάδας
24. Αθανάσιος Σαρόπουλος, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
25. Γρηγόριος Νικολαΐδης, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης
26. Γιώργος Κυριάκης, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων
27. Βαγγέλης Μόσχος, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας Ευρυτανίας
28. Κώστας Γιαννακός, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας
29. Λάμπρος Κώστας, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας
30. Θωμάς Μπαρτζάνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος (ΕΓΜΕ)
31. Νικόλαος Ξάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου Α.Σ.
32. Ιωάννης Σαχίνας, Πρόεδρος της "Ένωσης" Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκιδικής
33. Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, Πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας
34. Στέλιος Βογιατζής, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)
35. Παναγιώτα Σεργάκη, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο)
36. Θωμάς Μπουρνάρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα & το Περιβάλλον
37. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής & Βελτίωσης Φυτών
38. Αθανάσιος Μολασιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ)
39. Γεώργιος Γιωρούδης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Αγροτικού Συνεταιρισμού ΜΥΡΤΑΛΗ
40. Μαυρίδης Νικόλαος, Πρόεδρος ΑΣ Σταφυλοπαραγωγών Παγγαίου Σύμβολο.
41. Αποστόλου Κων/νος Πρόεδρος Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ (Δίκτυο Ελληνικών Κονσερβοποιείων Φρούτων)
42. Δημήτριος Ντούρος Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» «ΚΕΡΑΣΙΑ ΡΑΧΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ»