ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο Νεκτάριος Μεγγούδης απαντάει στη Σόνια Ευθυμιάδου για τους χορούς

 Στην ανάρτηση της κ. Σόνιας Ευθυμιάδου σχετικά με τους χορούς που χορεύουν σε εκδηλώσεις οι σύλλογοι της περιοχής μας, απάντησε ο κ. Νεκτάριος Μεγγούδης, μέλος της ΑΡΜΟΝΙΑΣ:
Επί δύο χρονιές καλεσμένη η Αρμονία στις εκδηλώσεις σας παρουσίασε χορούς της Καστοριάς μας. Φέτος επειδή με ευθύνη και προσωπική δουλειά όλων των χορευτών κατασκευάσαμε φορεσιές Θράκης , θελήσαμε να τις παρουσιάσουμε και στο φιλόξενο κατ΄ τα άλλα Μαύροβο, φυσικά με τους ανάλογους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟΥΣ χορούς .
Φυσικά ο καθείς μπορεί να έχει την άποψή του και να αποκλείει την διδασκαλία Μακεδονικών, Θρακιώτικων, Ηπειρώτικων, Θεσσαλικών, Κρητικών, Νησιώτικων, Ποντιακών χορών.
Αυτό όμως δεν απηχεί τις δικές μας απόψεις.
Ευχαριστούμε τον σύλλογο Εμπνοος για την πρόσκληση και την τιμή που μας έκανε να παρουσιάσουμε μέρος των διδασκόμενων χορών και ένα μικρό μέρος των παραδοσιακών φορεσιών που διαθέτει και εμπλουτίζει συνεχώς ο σύλλογος χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση.
Φυσικά αν επισκεφτεί κανείς τα δύο μουσεία που συντηρεί ο σύλλογος Αρμονία στα δύο εμβληματικά Αρχοντικά, θα καταλάβει αν και πόσο σέβεται και διατηρεί την Καστοριανή Παράδοση.
Αδιάψευστη μάρτυρας για το τι διδάσκεται στον σύλλογό μας είναι η εμφανιζόμενη στην φωτογραφία εγγονή σας, η οποία επί πενταετία ήταν στον σύλλογο Αρμονία.
Η κ. Σόνια Ευθυμιάδου σχολίασε την παραπάνω απάντηση:
Σέβομαι απολύτως το έργο της Αρμονίας, όπου πράγματι η εγγονή μου έμαθε παραδοσιακούς χορούς μας. Το θέμα που έθιξα είναι πως σε τέτοιες εκδηλώσεις οφείλουν, κατά τη γνώμη μου, να συνεννοούνται τα χορευτικά που συμμετέχουν ώστε να παρουσιάζονται πρωτίστως οι καστοριανοί χοροί-ιδίως όταν χορεύουν προς τιμήν των Καστοριανών αποδήμων, όπως χτες. Άλλωστε, όσον αφορά τους αποδήμους μας οι χοροί της περιοχής τους τους λείπουν και αυτούς νοσταλγούν, έτσι πιστεύω.
Σ’ ευχαριστώ πάντως, Νεκτάριε, που με την τοποθέτησή σου μου έδωσες την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, που ίσως να μη φαινόταν ολοκάθαρα!
Ξέρω ποια είναι η Αρμονία, θα φαινόμουν αχάριστη αν δεν παραδεχόμουν το έργο της!
ΥΓ1: Κανείς δεν αμφισβητεί την ελληνική προέλευση των χορών που αναφέρεις, Νεκτάριε, ποτέ μου δε θα το έκανα αυτό το λάθος!
ΥΓ2: Αντιπαρέρχομαι το “κατά τ’ άλλα φιλόξενο Μαυροχώρι”, το οποίο είναι φιλόξενο χωρίς το “κατά τ’ άλλα” που σημειώνεις. Άλλωστε, την προσωπική μου άποψη εκφράζω, τίποτε παραπάνω.

Γιατί δεν καταδέχονται οι σύλλογοί μας να χορέψουν καστοριανούς χορούς;

 

 

 

 

 

 

Back to top button