Ελλάδα

Πυρκαγιά στο Ρέθυμνο: Εκκενώσεις χωριών

Χωρίς σταματημό η προέλαση της φωτιάς που από νωρίς χθες το μεσημέρι κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Αργά το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και ‘Αγιος Γιώργης, από τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου. Οι ριπές του ανέμου σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε τα 70 χλμ την ώρα σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, ερυθρός σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα δίνοντας ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

ΑΠΕ

Back to top button