Καστοριά

432.580 € για πολιτιστικές διαδρομές και ψηφιακή ξενάγηση στα μνημεία της Καστοριάς

υπογραφή

Tην Υπογραφή Ένταξης της Πράξης με τίτλο: “«Δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών και ψηφιακή ξενάγηση στα μνημεία της Καστοριάς», που υπέβαλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία 2014-2020” (ΕΣΠΑ), υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη.

Ο προϋπολογισμός της πράξης είναι  432.580€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σύμφωνα με το αντικείμενο της πράξης, το έργο αφορά στη σήμανση, πληροφόρηση και ψηφιοποίηση πληροφοριών (ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό υψηλής ποιότητας, βίντεο) για τα μνημεία της πόλης της Καστοριάς και τη δημιουργία εφαρμογής ξενάγησης, μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης εικόνας σε προτεινόμενες διαδρομές, με σχετική σήμανση στις παραδοσιακές περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι, καθώς και στο ιστορικό κέντρο της πόλης (τειχισμένο τμήμα).

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν τέσσερις διαδρομές, όπου με την κατάλληλη σήμανση, θα γίνεται μια πρώτη γνωριμία του επισκέπτη με το ιστορικό κέντρο της πόλης και τις συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι. Παράλληλα, με την προσθήκη ειδικά σχεδιασμένων πινακίδων με τις βασικές πληροφορίες για κάθε μνημείο σε δυο τουλάχιστον γλώσσες, εμπλουτισμένες με application για smartphones και tablets, θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκομίσει περισσότερες πληροφορίες για το μνημείο μέσα από επιστημονικά κείμενα, γραμμένα με τρόπο, ώστε να είναι εύληπτα στον μέσο επισκέπτη. Επιπλέον, θα παρέχεται φωτογραφικό υλικό και έτσι ο επισκέπτης θα λαμβάνει εικόνα και πληροφορία του εσωτερικού τους και για τις ώρες που αυτά παραμένουν κλειστά στο κοινό.

Σε συνέντευξη που ακολούθησε της υπογραφής της Πράξης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δ. Κοζατσάνη, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Καστοριά, καθώς αποδεικνύεται από την Περιφερειακή Αρχή το μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τουρισμού. Με την συγκεκριμένη Πράξη, οι επισκέπτες-τουρίστες,  θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για τα μνημεία, ακόμα κι αν κάποια από αυτά είναι κλειστά κατά την ώρα της επίσκεψής τους. Η αξιοποίηση  της τεχνολογίας θα λειτουργήσει θετικά στις ανάγκες των τουριστών και μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία τους για περαιτέρω εξερεύνηση της περιοχής».

 Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κατά τις δηλώσεις του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η τουριστική αναβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί στοίχημα για την Περιφερειακή Αρχή και προς την κατεύθυνση αυτή προβαίνουμε σε δράσεις και ενέργειες που θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση του τουριστικού πακέτου ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας».

υπογραφή

 

Back to top button