Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Καστοριάς θεσπίζει το βραβείο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»

Για το επίσημο ελληνικό κράτος, η ελληνοτουρκική σύρραξη του 1974 δεν έγινε ποτέ!

Οι ήρωες της Κύπρου μέχρι πρότινος εθεωρούντο πολεμιστές του Β΄ ΠΠ για να μπορέσει η πολιτεία να τους απονείμει έστω τα ελάχιστα.

Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) όμως, αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό, η τουρκική εισβολή είναι γεγονός κατά το οποίο κάποιοι ήρωες σκοτώθηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, για να υπερασπιστούν την τιμή της πατρίδος «μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος τους¨.

Αυτούς τους ήρωες αποφάσισε η ΕΑΑΣ να τιμήσει!

Φέτος θα τιμήσουμε από το νομό Καστοριάς τον ήρωα Συνταγματάρχη Παπαλάμπρου Βασίλειο, ο οποίος καταγόταν από το χ. Λάγκα και έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος ηρωικά μαχόμενος στη μάχη της ΕΛΔΥΚ, στις 16 Αυγούστου 1974.

Προς τιμή του θεσπίστηκε το βραβείο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ», το οποίο θα δίδεται κάθε έτος στο πρωτεύσαντα μαθητή του ΓΕΛ Άργους Ορεστικού, κατόπιν επιθυμίας των θυγατέρων  του θανόντος ήρωα.

Ο ήρωας ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ το καλοκαίρο του 1974 υπηρετούσε στην Κύπρο με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και από τις 16 Αυγούστου 1974 αγνοείτο καθώς χάθηκαν τα ίχνη του κατά την διάρκεια της μάχης της ΕΛΔΥΚ.

Το 2017 έγινε η ταυτοποίηση των οστών του με την μέθοδο του DNA και τάφηκε στην Κύπρο με τιμές ήρωα, αφού του είχε απονεμηθεί μετά θάνατον, ο βαθμός του Συνταγματάρχη.

Η βράβευση θα γίνει σε σεμνή τελετή το ερχόμενο φθινόπωρο.

Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Τζωρτζόπουλος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Back to top button