Ελλάδα

Χαλκιδική:Φοιτητές Ιατρικής ενισχύουν πέντε Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο

Εθελοντικές υπηρεσίες σε πέντε Κέντρα Υγείας του νομού Χαλκιδικής και στο Νοσοκομείο του Πολύγυρου προσφέρουν φοιτητές των Τμημάτων Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων και εφοδιάζονται με γνώσεις και δεξιότητες.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ε.Κ.Υ.Β.Ε. 2022 – Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος» και αποτελεί πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).

«Θέλουμε να ενισχύσουμε το έργο των ιατρών στα Κέντρα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και να διευρύνουμε την πρακτική άσκηση, να βελτιώσουμε τις ιατρικές δεξιότητες των φοιτητών Ιατρικής», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Αντωνιάδη, φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής που συντονίζει το πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις φέτος ήταν περισσότερες από 150, όμως επειδή το πρόγραμμα διαρκεί οκτώ εβδομάδες, άρχισε στις 18 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2022, θα γίνουν δεκτοί 60-70 φοιτητές, οι οποίοι κατανέμονται ως κανονικοί και υπεράριθμοι. Δύο από τα Κέντρα Υγείας, της Κασσανδρείας και της Καλλικράτειας, όπως σημείωσε η Σοφία Αντωνιάδη, προσφέρουν διαμονή και εκεί θα μπορέσουν ανά δυάδες να διαμείνουν εθελοντές για μία από τις προσφερόμενες εβδομάδες. Οι υπόλοιποι συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως υπεράριθμοι, έχοντας εξασφαλίσει τη διαμονή τους στη Χαλκιδική.

«Είχαμε συμμετοχές από το ΑΠΘ και από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, αλλά και Πανεπιστήμια του εξωτερικού- δεχθήκαμε δύο αιτήσεις από τη Βουλγαρία», πρόσθεσε.

«Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να συμμετέχω είναι οι εντυπωσιακές εμπειρίες που μας έχουν μεταφέρει φοιτητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα τις προηγούμενες χρονιές. Μας είπαν ότι υπήρχε διάχυτη προθυμία και τεράστια καλή διάθεση από γιατρούς, ειδικευόμενους και εφημερεύοντες να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μάθουν. Επίσης τόνισαν ότι αισθάνθηκαν πολύ όμορφα, λόγω του ότι αποσυμφόρησαν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, στην οποία το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης, παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες. Βοήθησαν στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και πρόσφεραν υπηρεσίες, όπου υπήρχε ανάγκη», ανέφερε η Σοφία Αντωνιάδη, η οποία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα την τελευταία εβδομάδα της δράσης.

Το πρόγραμμα «Ε.Κ.Υ.Β.Ε. 2022 – Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος» υλοποιείται στα Κέντρα Υγείας Καλλικράτειας, Κασσανδρείας, Μουδανιών, Νέας Μαδύτου, Αγίου Νικολάου, καθώς και το Νοσοκομείο του Πολύγυρου.

ΑΠΕ

Back to top button