Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ο ναός της κάθε πόλης είναι η ψυχή της και η “βιτρίνα της”

Καστοριά είναι δυστυχώς η μόνη πόλη της Ελλάδος που δεν έχει ναό προς τιμήν του πολιούχου της Αγίου Μηνά. Επίσης, δεν έχει στο ιστορικό της κέντρο και πέριξ αυτού ναό αντάξιο της Βυζαντινής της παράδοσης.
Το Άργος Ορεστικό και το γειτονικό Δισπηλιό κατασκεύασαν πριν μερικά χρόνια καινούργιους μεγαλοπρεπείς ναούς, όπως ακριβώς ταιριάζει στο ελληνοχριστιανικό παρελθόν τους και στη μεγάλη ευσέβεια και συνακόλουθη ευγένεια των κατοίκων τους,
Οι κάτοικοι αυτών, προς τιμήν τους, προσέτρεξαν με μεγάλη προθυμία στην κατασκευή αυτών των νέων ναών. Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε.
Εάν οι Αρχαίοι Αθηναίοι του Χρυσού αιώνα σκέπτονταν όπως οι σημερινοί Καστοριανοί δεν θα έκτιζαν τον Παρθενώνα και τους άλλους ναούς τους που μας θρέφουν μέχρι σήμερα με τον τουρισμό, θα έκτιζαν επάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως ένα… “Κέντρο υγείας” ή ένα “πάρκο εθνικής συμφιλίωσης” (sic).
Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας, ότι η ζωή όλων μας αρχίζει από το ναό με τη βάπτισή μας, συνεχίζεται με το γάμο μας εντός του και τελειώνει εκεί με τη νεκρώσμη Ακολουθία.
Ο ναός της κάθε πόλης είναι η ψυχή της και η “βιτρίνα της”, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να είναι αντάξιός της!
Γεώργιος Τ. Αλεξίου

“Διαμάντι δεν είναι η ανέγερση ενός ακόμη ναού, διαμάντια είναι ο λαός μας”

Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος: “Η εκκλησία στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας θα είναι το νέο διαμάντι της Καστοριάς” (βίντεο)

 

Back to top button