Ελλάδα

Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα στο δάσος της Δαδιάς – «Ζητάμε περισσότερα εναέρια μέσα» (βίντεο)

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας στον Έβρο, η οποία επεκτάθηκε μέσα σε ένα 24ωρο στον μεγάλο πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Τα πύρινα μέτωπα πλέον είναι πάρα πολλά και σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία όπου δεν μπορούν να πλησιάσουν οχήματα της πυροσβεστικής πάρα των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλλουν.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι του στρατού.

«Ζητάμε περισσότερα εναέρια μέσα για να σβήσει η φωτιά. Δεν φτάνουν αυτά που έχουμε. Προσωπικά χθες στο συντονιστικό πρότεινα να μας βοηθήσουν και οι γύρω χώρες καθώς καίγεται ένα δάσος που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος Τυχερού, κ. Δημήτρης Δαρούσης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr το συντονιστικό για την δασική πυρκαγιά της Δαδιάς αποφάσισε να συνδράμουν σήμερα υλοτόμοι οι οποίοι με στοχευμένες παρεμβάσεις θα προσπαθήσουν με κοπές δέντρων να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς όπως και να δημιουργήσουν μεγαλύτερες αντιπυρικές ζώνες. Ήδη, από εχθές το βράδυ ενεργεί μια ομάδα ενώ σήμερα αναμένεται να καταφθάσουν ακόμη 30 άτομα.

Παράλληλα, το τοπικό είναι αποπνικτικό είναι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στα γύρω χωριά που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο του μεγάλου πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, με τους πυκνούς καπνούς να είναι ορατοί έως και την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

___

Ολονυχτία μάχη με τις φλόγες έδιναν για ακόμη ένα 24ωρο οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να καταφέρουν να οριοθετήσουν την καταστροφική πυρκαγιά που κατακαίει τον μεγάλο πυρήνα του οικολόγου πλούτουστο δάσος της Δαδιάς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κατέγραψε το ThessToday.gr από την πλευρά του βουνού στην περιοχή της Λύρας τα πύρινα μέτωπα παρέμειναν καθόλη την διάρκεια της νύχτας πολλαπλά με το δάσος να παραδίδεται στις φλόγες όλο και περισσότερο.

Το έργο των πυροσβεστών ήταν για ακόμη ένα βράδυ εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις προκαλούσαν μικρές εστίες φωτιάς σε δύσβατα σημεία όπου δεν υπάρχει οδικό δίκτυο ώστε να είναι ευκολότερη η διέλευση των οχημάτων.

Σημειώνεται πως μέχρι και χθες το απόγευμα η πρώτη εκτίμηση ήταν πως έχουν γίνει στάχτη 7.000-8.000 στρέμματα με το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους να έχει καεί, ενώ αναμένεται νέα ενημέρωση εντός της ημέρας.

thesstoday.gr

Back to top button