Καστοριά

Διαμάντι είναι… (του Γιώργου Ιατρού)

Με αφορμή την επιθυμία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς για ανέγερση νέου ναού –«διαμάντι» για την πόλη μας στην είσοδο σχεδόν αυτής και σε περίοπτη θέση, με σεβασμό απέναντι σε εκείνον, σε Εκείνον αλλά και στην πίστη του καθενός, αποφάσισα να γράψω και τη δική μου θέση, μοιραζόμενος μόνο κάποιες σκέψεις μου.
Αρχικά, η Καστοριά διαθέτει περισσότερες από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, κάποιες από αυτές λειτουργικές. Η Καστοριά, συρρικνώνεται με γεωμετρική θα λέγαμε πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, με την κρίση της γούνας, την κρίση γενικότερα αλλά και τις κακές πολιτικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε τρομερή ανέχεια.
Η Καστοριά, έχει υποστελεχωμένο νοσοκομείο, με την καρδιολογική κλινική δυστυχώς να κλείνει σε λίγες μέρες.
Η Καστοριά, αν και παραμεθόριος δεν διαθέτει ικανό αριθμό στρατού (έχουν κλείσει πολλές μονάδες με απομάκρυνση των στρατιωτικών τα τελευταία χρόνια).
Η Καστοριά δεν έχει πολιτιστικό-πνευματικό κέντρο εδώ και 2 δεκαετίες.
Διαμάντι σε μια πόλη, σε μια πολιτισμένη πόλη του Δυτικού έστω κόσμου, είναι να διαθέτει νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Να διαθέτει πρόνοια για ανθρώπους με βασικές ανάγκες, που μπορεί να κυμαίνονται από ανάγκες σίτισης και επιβίωσης, μέχρι φροντίδας και ψυχαγωγίας.
Διαμάντι σε μια πόλη, είναι τα οργανωμένα πάρκα αναψυχής για παιδιά αλλά και για ενήλικες (προσφάτως μόλις τοποθετήθηκαν ελάχιστα όργανα γυμναστικής για δημόσια χρήση). Πρόνοια γηροκομείου και φροντίδας ηλικιωμένων στην κοινότητα δεν υπάρχει.
Διαμάντι σε μια πόλη, πρέπει να θεωρούνται τα σύγχρονα σχολεία, διαμορφωμένα για μαθητές τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης. Μαζί με αυτά, διαμάντι πρέπει να θεωρείται η συμπερίληψη αυτών των παιδιών επίσης σε φιλικούς, προσβάσιμους, χαρούμενος χώρους.
Διαμάντι σε μια πόλη, πρέπει να θεωρούνται οι έξυπνες δημόσιες υπηρεσίες, οι έξυπνες δημόσιες συγκοινωνίες… βέβαια θα μου πείτε, σε τέτοιες έξυπνες πόλεις πρέπει να υπάρχουν έξυπνοι εκλεγμένοι πολίτες και έξυπνοι πολίτες γενικότερα.
Διαμάντι σε μια πόλη, θεωρούνται οι έξυπνες τουριστικές παροχές. Αυτό σημαίνει πως στην Καστοριά, μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις στη λίμνη χωρίς να φοβάται ο κάθε Σταύρος να λειτουργήσει μήπως τον καταγγείλουν. Έξυπνος τουρισμός, σημαίνει στον ορεινό όγκο του Γράμμου, να αξιοποιήσεις με σεβασμό αυτό το υπέροχο μέρος. Έξυπνος τουρισμός σημαίνει, να μπορεί να παρευρεθεί ένας τουρίστας σε μια συναυλία που διοργανώνεται στην πόλη, χωρίς φόβο καταγγελίας του γείτονα. Αλλά, είπαμε, αυτά προϋποθέτουν έξυπνους ανθρώπους.
Διαμάντι είναι να υπάρχουν όλα αυτά και να μην περιμένουμε να γίνονται πάντα από εθελοντές.
Διαμάντι σε μια πόλη, είναι ένας ενωτικός Άρχοντας, των κοσμίων αλλά και των ιερών. Έτσι ευημερούν οι πόλεις και οι πολίτες της.
Διαμάντι σε μια πόλη είναι όλοι οι ενεργοί πολίτες οι οποίοι βασίζονται στο κράτος (Δήμος) αλλά και το κράτος (Δήμος) σε εκείνους.
Δέσποτα, είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, όπως κάθε νέος άνθρωπος, που έρχεται και φιλοξενείται για λίγο καιρό σε έναν τόπο, να μπορεί να τον αφουγκραστεί. Στο σπίτι που σε φιλοξενεί, δεν απαιτείς, δεν προτείνεις, δεν αρπάζεις, δεν επιβάλλεις, δεν διχάζεις. Στο σπίτι που σε φιλοξενεί, χαίρεσαι, αγκαλιάζεις, προσφέρεις και δέχεσαι. Μην επιτρέπετε να δημιουργηθεί ένας ακόμη διχασμός ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν υποφέρει τόσο και για τόσο πολύ.
Δέσποτα, όσους δεν μας αρέσει η ιδέα να χτιστεί ένας ακόμα μεγαλοπρεπής ναός ειδικά σε αυτόν τον χώρο, δεν είμαστε αντίχριστοι, αλλόθρησκοι ή κακοί Χριστιανοί. Δεν ξέρω προσωπικά αν είμαι κακός Χριστιανός, ή λιγότερο Χριστιανός, όμως Δέσποτα, αν υπάρχει κάποιο «πιστόμετρο» μετά χαράς θα διαγωνιζόμουν για να αποδείξω την πίστη μου. Σε Εκείνον, όμως Δέσποτα. Μόνο σε Εκείνον.
Αφουγκραστείτε τα προβλήματα του τόπου. Αφουγκραστείτε τις δικαιολογημένες -και ήρεμες και ήμερες ακόμα- φωνές τους. Δεν είναι φωνές μίσους ή απέχθειας απέναντι σας, ή απέναντι στην Εκκλησία και τη θρησκεία. Είναι φωνές λογικής και ελπίδας, ανοχής και αγανάκτησης. Μην επιτρέψετε να γίνουν φωνές αδικίας…
Ταπεινά, με σεβασμό…
Γιώργος Ιατρού

Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος: “Η εκκλησία στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας θα είναι το νέο διαμάντι της Καστοριάς” (βίντεο)

 

 

 

 

Back to top button