ΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά Καστοριά

“Δεν ξεχνώ”: Ο Βασίλη Κωνσταντίνου για τις φωτιές που έκαψαν τον Γράμμο πριν 15χρόνια

Ο Γράμμος για μένα είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Το δάσος του επίσης. Όταν το 2007 έμαθα ότι καίγεται έσπευσα να δω από κοντά να δω και ίσως να βοηθήσω. Η φωτιά έκαιγε σε ένα δύσβατο μέρος. Παρατήρησα όμως μία σχετική χαλαρότητα από όλους. Η φωτιά ήταν μακριά απέναντι από το παλιό χωριό Κοτύλη. Δεν απειλούνταν άμεσα ανθρώπινες ζωές και φαινόταν ότι θα περιοριζόταν.
Έφυγα και πηγαίνοντας στο χωριό διαπίστωσα ότι η φωτιά αντιμετωπίζεται σαν ένα σύνηθες φαινόμενο. Ουδεμία ανησυχία. Φυσικά δεν μιλούμε ούτε καν για εθελοντές αλλά ούτε και για ανησυχία υλοτόμων που είχαν σε κάποιο σημείο του δάσους κομμένα ξύλα. Θυμάμαι σαν μικρό παιδί την κινητοποίηση όλου του χωριού μαζί με το δασαρχείο. Ήμουν πολύ μικρός δεν ξέρω τι έκαναν αλλά οι φωτιές κατά κανόνα έσβηναν! Κατέβηκα λοιπόν λίγο εκνευρισμένος για την απάθεια. Δεν θα αναφερθώ σε άλλα γεγονότα και θα πάω στο επόμενο βήμα.
Με τον υπερβολικό αέρα στον γύρο της λίμνης κατάλαβα ότι κάτι κακό θα γίνει. Δέχθηκα τηλέφωνο από πανικόβλητη νύφη μου. ‘Καιγόμαστε» ‘Είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε το χωριό» .Ένας χαμός. Ανέβηκα το ίδιο βράδυ και πήγα μέχρι το Πάρκο στα Λιβάδια βράδυ. Υπήρχαν εστίες φωτιάς παντού, δυστυχώς είχε περάσει και τον δρόμο. Η φωτιά ήταν εκτός ελέγχου. Έμεινα επί μέρες πάνω. Ακολούθησε κινητοποίηση. Πυροσβεστική, εθελοντές, κυνηγοί, δασεργάτες. Επί μέρες πάλευαν. Τελικά να μην σας κουράζω η φωτιά σβήστηκε. Με ζημιές. Με έξοδα. Με κόπο.

Το δικό μου θλιβερό συμπέρασμα. Αν υπήρχε συντονισμός εξ αρχής από όλους τους παραπάνω και άμεση προσπάθεια όταν ξεκίνησε η φωτιά ήταν σίγουρο κατ’ εμένα ότι θα έσβηνε. Τα έξοδα θα ήταν πολύ λιγότερα. Ο κόπος επίσης. Όταν δε γίνει κάτι στην ώρα του, δε θα γίνει ποτέ σωστά. Δεν είμαι ειδικός να πω τι και πως αλλά πιστεύω εκ πεποιθήσεως στην ατομική ανάληψη ευθύνης από τον κατάλληλο και επιλεγμένο που θα συντονίζει. Η προϋπόθεση είναι να είναι ο καλύτερος από τους καλύτερους. Να τον πιστεύουμε και να τον έχουμε εμπιστοσύνη. Εμείς δε, να ακολουθούμε και να υπακούμε.
Ελπίζω όπως κάθε λογικός άνθρωπος να μην συμβεί ξανά. Αλλά αυτό είναι ευχή. Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι πιθανότητες να πάρει φωτιά, δυστυχώς μπορεί να μειωθούν αλλά όχι να μηδενιστούν. Ελπίζω οι αρμόδιοι να έχουν σχέδιο. Και ο επικεφαλής να προετοιμάζετε νυχθημερόν. Και εμείς να βάλαμε μυαλό από την πρόσφατη καταστροφή.

 

 

 

Back to top button