Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Μελέτη για την αποκατάσταση του Μεντρεσέ

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς προκηρύχθηκε η μελέτη για την «Αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης – ανάδειξης – επανάχρησης του Νότιου διατειχίσματος και του Μεντρεσέ στην Καστοριά»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς προκηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής για την επιλογή Αναδόχου για την εκπόνηση της «Αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης αποκατάστασης – ανάδειξης και επανάχρησης του Νότιου διατειχίσματος και του Μεντρεσέ στην Καστοριά», με προεκτιμώμενη αμοιβή 95.208,94 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% (σύνολο 118.059,09 €) η οποία συντίθεται από :

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 2η Αυγούστου 2022 ημέρα ΤΡΙΤΗ ώρα 22:00.
Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 9η Αυγούστου 2022 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 12:00.

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ

Μεντρεσές του Αχμέτ Πασά: Το μουσουλμανικό Ιεροδιδασκαλείο επί Τουρκοκρατίας

Τους πρώτους αιώνες της τουρκικής κατάκτησης τα σχολεία των μουσουλμάνων διακατέχονταν από ένα αυστηρά θρησκευτικό χαρακτήρα. Στεγάζονταν στους περίφημους μεντρεσέδες, των οποίων η ύπαρξη ξεκινά ήδη από τα χρόνια των Σελτζούκων Τούρκων.
Στην Καστοριά ως πρώτα εκπαιδευτικά κτίρια αναφέρουμε δύο μεντρεσέδες, έναν μικρό στο νότιο τμήμα της πόλης, ενσωματωμένο στο Ταμπαχανέ Τζαμί, και αυτόν του Αχμέτ Πασά, που σώζεται μέχρι την εποχή μας πίσω απο τη Νομαρχία, στην οδό Διοικητηρίου.
Ο πρώτος δεν φαίνεται να παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία και οι πληροφορίες γι’ αυτόν εκλείπουν, όμως ο μεντρεσές του Αχμέτ Πασά αποτελεί ένα αρκετά αξιόλογο κτίριο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς ακόμη και σήμερα.
Πρέπει να κτίστηκε το A’ μισό του 18ου αι. και εκεί φοιτούσαν οι λεγόμενοι ουλεμάδες, που θα στελέχωναν στην συνέχεια την οθωμανική διοίκηση και το ιερατείο.
Το κτίριο είναι σχήματος Π, γύρω από εσωτερική αυλή που περιβάλλεται από μια τοξωτή κιονοστοιχία.
Συνολικά, ο μενδρεσές αποτελούνταν από 14 αίθουσες, με στεγασμένη την καθεμιά κάτω από το δικό της σφαιρικό θόλο και περιλάμβανε χώρους διδασκαλίας, διαμονής και προσευχής των σπουδαστών.
Το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο από το 1924.

 

 

 

 

 

Back to top button