ΚαστοριάΚόσμος

Gazprom, Uniper, EDF (του Νίκου Ρίζου)

Είναι τρεις εταιρίες από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας. Η ανάλυση αυτών των εταιριών, δείχνει και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, τόσο εντός της Ρωσίας όσο και στις χώρες της Ε.Ε.
Gazprom
Την Πέμπτη 30/6/2022, Κατέρρευσε η μετοχή της στο χρηματιστήριο της Μόσχας, καθώς ανέστειλε το μέρισμα για πρώτη φορά από το 1998. Χάθηκε σε μία ημέρα το 27% της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας.
Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχασε πάνω από το 1/4 της χρηματιστηριακής του αξίας σήμερα, με τις μετοχές του να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα. Παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη – ρεκόρ για το 2021, χάρη στο ράλι των τιμών ενέργειας. Αυτό που τρόμαξε τους επενδυτές ήταν η απόφαση της εταιρείας να μην καταβάλλει μέρισμα, καθώς ερμηνεύτηκε ως φόβος για συρρίκνωση των εσόδων την επόμενη χρονιά υπό το βάρος των κυρώσεων.
«Οι μέτοχοι έκριναν ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δεν είναι κατάλληλο να πληρωθούν μερίσματα» ανέφερε σε μία λιτή ανακοίνωση ο Φαμίλ Σαντίγκοφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της Gazprom. «Αυτή τη στιγμή η εταιρεία θέτει ως προτεραιότητα την εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων της, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των υποδομών φυσικού αερίου στη Ρωσική Ομοσπονδία και των προετοιμασιών για την επικείμενη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον αναμφίβολα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις» πρόσθεσε.
Είναι η πρώτη φορά από το 1998 που δεν θα καταβληθεί μέρισμα. Η απόφαση ήρθε μάλιστα κόντρα στη σύσταση του ΔΣ για μέρισμα 52,53 ρουβλίων (1 δολαρίου) ανά μετοχή. Και θεωρήθηκε τόσο σοκαριστική που ώθησε τη μετοχή σε πτώση 27% αναγκάζοντας το Χρηματιστήριο της Μόσχας να παρέμβει και να αναστείλει τη διαπραγμάτευσή της.
Αυτό αποδεικνύει τα εξής: πρώτον ότι ο πόλεμος έχει πλήξει και την Ρωσία, ανεξάρτητα των δηλώσεων του Πούτιν, της Ζαχάροβας και του Λαβρόφ. Αν η Δύση δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες της, λόγω των μέτρων κατά της Ρωσίας, το ίδιο συμβαίνει, υφίστανται δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις, και εντός της Ρωσίας.
Δεύτερον ως φαίνεται οι δαπάνες του πολέμου οδηγούν την Ρωσία σε σημαντική αύξηση της φορολογίας με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εσωτερικής κατανάλωσης των Ρώσων πολιτών, (σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος).
Τρίτον ως φαίνεται ο πόλεμος θα έχει διάρκεια δεδομένου ότι η σημαντική αύξηση των φόρων εισοδήματος των επιχειρήσεων της Ρωσίας αναφέρεται για το 2023.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις άλλες δύο εταιρίες ενέργειας της ΕΕ.
EDF
Η EDF είναι η Γαλλική εταιρία κολοσσός της πυρηνικής ενέργειας. Η EDF παλεύει τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γερασμένο στόλο των αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της έχουν επιδεινωθεί από το κρατικό ανώτατο όριο τιμών και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενισχύει την τιμή στην οποία η εταιρεία πρέπει να αγοράσει ξανά το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κρατικοποίηση της EDF, και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Γαλλίας τουλάχιστον με 8 δις ευρώ. Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας επιβαρύνεται επι πλέον με το κόστος επιδότησης του κόστους ενέργειας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κι εδώ θα υπάρξει εν τέλει φορολογική επιβάρυνση των Γάλλων πολιτών.
Uniper
Η γερμανική Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, έχει σχεδόν χρεοκοπήσει. Πρόσφατα ζήτησε κρατικό πρόγραμμα διάσωσης και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τον λογαριασμό στα 10 δισ. ευρώ. Η Uniper και η EDF είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, δεκάδες άλλες εταιρίες ενέργειας που λειτουργούν εντός της ΕΕ, που εξυπηρετούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονται σε κρίση ρευστότητας και κίνδυνο χρεοκοπίας. Η πλειονότητα ίσως καταφέρει να ξεπεράσει την καταιγίδα. Ωστόσο πολλές άλλες θα χρειαστούν βοήθεια. Στην καλύτερη περίπτωση, θα απαιτήσουν δάνεια με την εγγύηση του κράτους και άλλες κρατικές εγγυήσεις για να αγοράσουν υπερακριβό φυσικό αέριο στην αγορά spot για να αντικαταστήσουν την απώλεια ρωσικού αερίου. Στη χειρότερη, θα χρειαστεί να εθνικοποιηθούν, έστω και προσωρινά.
Επομένως ο πόλεμος της Ουκρανίας, δεν αφήνει κανέναν αλώβητο και κανέναν κερδισμένο. Το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό για τις χώρες του δρόμου του μεταξιού και της ζώνης της Σαγκάη που ηγείται η Κίνα και προσφάτως εισχώρησε η Ρωσία.
Η Κίνα, έχει χορηγήσει τεράστια δάνεια αφενός στις χώρες του δρόμου του μεταξιού, αφετέρου στις χώρες της Αφρικής. Όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξ αιτίας της τεράστιας αύξησης των προϊόντων ενέργειας και των προϊόντων διατροφής. Ήδη η Σρι Λάνκα, χρεοκόπησε και μόνο τυχαία δεν είναι η χρεοκοπία Κινέζικης τράπεζας, η οποία προφανώς συσχετίζεται με τις χορηγήσεις δανείων προς τις χώρες αυτές.
Επομένως ο πόλεμος, όπως και ο κάθε πόλεμος, της Ουκρανίας, δεν αφήνει κανέναν αλώβητο και κανέναν κερδισμένο. Το πρόβλημα θα γίνεται όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο σοβαρό για τις χώρες του δρόμου του μεταξιού και της ζώνης της Σαγκάη που ηγείται η Κίνα και προσφάτως εισχώρησε η Ρωσία. Θα αναγκαστούν και οι δύο Ρωσία και Κίνα να συνδράμουν με τεράστια δάνεια και βοήθεια η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ύφεση στο εσωτερικό των χωρών αυτών.

 

 

 

 

 

Back to top button