Καστοριά

Π. Κώττας: Θα μείνουμε και πάλι αδρανείς παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θεωρώντας μας οι πάντες ως δεδομένους;

Η φαρσοκωμωδία πού παίζεται στις πλάτες των πολιτών της Καστοριάς σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου, δεν έχει τέλος.
Τελευταίες μέρες διαβάζουμε άρθρα σχετικά με την έρευνα του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΔΑ, όπου φαίνεται να προκρίνεται η λύση του μεταφερόμενου με βυτιοφόρα από τη Ρεβιθούσα (Αττική) LNG, έτσι ώστε να παρέχουν αέριο στα δίκτυα φυσικού αερίου της ΠΕ Καστοριάς.
Όλα αυτά τα χρόνια όλοι μας γνωρίζουμε ότι άλλαξαν διακρατικές συμφωνίες ώστε η περιοχή μας να πάρει αέριο από τον αγωγό ΤΑΠ, ο οποίος τη διασχίζει από τη μία άκρη στην άλλη. Τα γνωστά παιχνίδια που παίχτηκαν με τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ενώ υπήρχε λύση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθυστέρησαν το όλο έργο για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ένα νέο παιχνίδι φαίνεται να εξελίσσεται στις πλάτες και πάλι των πολιτών της περιφέρειας μας, οι οποίοι καλούμαστε να φορτοθούμε τα υπερκέρδη των εμπόρων εφοπλιστών του LNG, σε σχέση με το Αζέρικο φυσικό αέριο πού είχε αποφασιστεί να ζεστάνει την περιοχή μας. Το πολύ ακριβότερο καύσιμο (LNG) το οποίο προκρίνεται πλέον ως λύση, δεν θα το πληρώσουν οι φίλοι μας Ευρωπαίοι, που όπως φαίνεται δεν θα ήθελαν με τίποτα να απολέσουν το φθηνότερο φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP. Φυσικά για μία ακόμη φορά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι και πάλι πρόθυμη σε τέτοιου είδους προτάσεις, εξυπηρετώντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τον στηρίζουν, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ο λογαριασμός για μια ακόμη φορά στις πλάτες του άμοιρου λαού της Καστοριάς.
Η πρόταση είναι σε διαβούλευση και δεν πρέπει με τίποτα να περάσει, τουλάχιστον θα μπορούσε να διασφαλιστεί η τελική τιμή πώλησης που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε έτσι ώστε να μην είναι μεγαλύτερη από αυτή του Αζέρικου φυσικού αερίου.
Θα μείνουμε και πάλι αδρανείς παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θεωρώντας μας οι πάντες ως δεδομένους;
Παναγιώτης Κώττας

Ποριά: Ο ΔΕΣΦΑ προτείνει «LNG» – Ανάλυση συγκριτικά με τον TAP

 

 

 

Back to top button