Ελλάδα

Στα «σκαριά» η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS για πάταξη της φοροδιαφυγής

Ένα ακόμα ανάχωμα στη φοροδιαφυγή «σηκώνει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχωρώντας από το νέο έτος στην «one line» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τερματικά POS.

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα γνωρίζει πλέον σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη αφού όλα αυτά τα στοιχεία θα διαβιβάζονται αυτόματα στην ΑΑΔΕ.

Ήδη η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή έλαβε ΦΕΚ και όπως υπογραμμίζεται σ’ αυτή «η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής».

Η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η Εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους είτε να μην εκδίδουν απόδειξη είτε να εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό που εισέπραξαν.

Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μέσω καρτών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το νέο καθεστώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή κυρίως στο ΦΠΑ όπου η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απώλειες εσόδων πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρόνο.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση με την οποία το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες περίπου 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου.

Επιπλέον, σε πολλούς τομείς δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας η ύπαρξη, χρήση και λειτουργία ταμειακών μηχανών δεν είναι υποχρεωτική (γυμναστήρια, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, πάρκινγκ, υπηρεσίες πολιτισμού, ενοικιάσεις οχημάτων κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερες από 50.000 ταμειακές μηχανές και τερματικά POS.

Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος / ertnews.gr

Back to top button