Καστοριάφωτορεπορτάζ

Οδοιπορικό στην Τουρκία (του Αλέξανδρου Σινόπουλου)

Γύρο – διάσχιση Τουρκίας κάναμε από τέλη Ιουνίου έως και αρχές Ιουλίου 2022 και πήραμε μια δυνατή γεύση από την γείτονα χώρα. Πολλά είχαμε ακούσει και πολλά είχαμε κατά νου να δούμε,  ενώ επισκεφτήκαμε έστω και για λίγες ώρες, το ακριτικό και γραφικό δικό μας Καστελλόριζο!
2 εβδομάδες σε πορεία, 11 άτομα, 4 οχήματα, 5500 χιλιόμετρα, 13 διανυκτερεύσεις σε αντίσκηνα οροφής και εδάφους , παραθαλάσσια , ορεινά αλλά και στα ηπειρωτικά ενδότερα.
Περάσαμε από την Πόλη χωρίς στάση (μιας που εστιάσαμε αρχικά τα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου) και επισκεφτήκαμε τα μέρη του Πόντου, τη Σαμσούντα, την Τραπεζούντα, την Παναγία Σουμελά και τις Ποντιακές Άλπεις, με μέγιστο υψόμετρο χωμάτινης διαδρομής τα 3.011 μέτρα ενώ υπήρχαν και χωριά στα 2.500 μέτρα που κατοικούνταν! Καππαδοκία επίσης για μια μέρα (δυστυχώς λόγω αέρα δεν κάναμε πτήση με αερόστατο) και από εκεί στο παραθαλάσσιο Κας για να δούμε το δικό μας γραφικό Καστελλόριζο για λίγες ώρες.
Παμούκαλε – Ιεράπολη – Αϊβαλί – Σμύρνη – Τροία – Τσανάκαλε μερικά από τα μέρη που επισκεφτήκαμε για λίγες ώρες στον παραθαλάσσιο δρόμο για να κλείσει ο κύκλος της επιστροφής μας προς Έβρο.
Θα μπορούσε κανείς να γράψει πάρα πολλά μετά από ένα οδοιπορικό όπως αυτό αλλά στο τέλος μένουν κάποια πράματα – όπως σε κάθε μεγάλο ταξίδι – που έχει κανείς να θυμάται.
Προσωπικά έμεινα έκπληκτος από τα μέρη του Πόντου , που ως ορεινός όγκος αλλά και παραθαλάσσιος, το πόσο πλούσιος είναι!
Οι δρόμοι της Τουρκίας σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς διόδια και με τα καύσιμα σε χαμηλές τιμές. Υπήρξαν μέρες που κάναμε 700 χιλιόμετρα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Οι άνθρωποι σε όλη την Τουρκία – σε τουριστικά μέρη και μη – ιδιαίτερα φιλικοί σε αντίθεση με ότι βλέπουμε στις τηλεοράσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο… με συνέπεια και να μην έρθουν μαζί μας ζευγάρι καλών φίλων που πολύ θα θέλαμε να είναι μαζί μας…
Σε όλη την Τουρκία η γενικότερη εικόνα που αποκομίσαμε ήταν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη οργάνωση – αστυνόμευση αλλά και υποδομές ενώ και οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν πολύ περισσότερη σειρά σε πολλά πράγματα.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν διάφορες απαγορεύσεις που για εμάς δείχνουν εντελώς ακατανόητες αλλά εν τέλει αυτό ισχύει εκεί και λόγω θρησκείας , οπότε και το σέβεσαι μιας που έχουν εντελώς διαφορετικές συνήθειες με εμάς …. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά της παρέας (που δώσανε τον καλύτερο εαυτό τους για τα περάσουμε τέλεια!) αλλά πιο πολύ τον καλό φίλο και αδερφό Μιχάλη Μισιάκα από τα Γρεβενά , που ήταν και ο αρχηγός αποστολής και πραγματικά οργάνωσε ένα τέλειο ταξίδι! Να είμαστε καλά να ταξιδεύουμε!
Αλέξανδρος Σινόπουλος

Βίντεο από τον δρόμο προς Παναγία Σουμελά , όπως τραβήχτηκε την πρώτη μέρα που φτάσαμε αργά το απόγευμα , πριν ανεβούμε στον χώρο θέασης. Όταν σκέφτεσαι τι μέρη και βίος αφήσαν αυτοί οι άνθρωποι , σε πιάνει το παράπονο

Στον δρόμο και περίπου στα 2500 μέτρα υψόμετρο προς το υψηλό χωμάτινο πέρασμα των 3000 μέτρων στις Ποντιακές Άλπεις! Καταπληκτική η θέα και ο δρόμος καλής βατότητας.

 



 

Back to top button