Καστοριά

Η ΠΑΣΠ Καστοριάς προς τους φοιτητές που πέρασαν στην πόλη μας

Φίλη – φίλε πρωτοετή,
Αρχικά, θα θέλαμε να σε συγχαρούμε για την επιτυχία σου και με ιδιαίτερη χαρά να σε καλωσορίσουμε στη Καστοριά.
Σίγουρα, μια χρονιά δύσκολη όπως και οι προηγούμενες ειδικά με την πανδημία του Covid-19 , γεμάτη άγχος και αγωνία τέλειωσε και με την εισαγωγή σου στο Πανεπιστήμιο, ανταμείβονται οι κόποι και οι θυσίες ετών που κατέβαλες εσύ και η οικογένειά σου. Βρίσκεσαι πλέον σε μια άλλη φάση της ζωής σου, διαφορετική και ανεπανάληπτη, αρκετά πιο ξένοιαστη αλλά ταυτόχρονα και πιο δημιουργική.
Στη φοιτητική σου ζωή θα έχεις χρόνο να διευρύνεις τους ορίζοντες της γνώσης σου, να διασκεδάσεις με νέους φίλους, αλλά και να ασχοληθείς με δραστηριότητες, τόσο εντός όσο και εκτός σχολής. Ο ελεύθερος χρόνος που θα έχεις είναι αρκετός. Στο χέρι σου είναι να τον αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα και να τα συνδυάσεις όλα…
Βέβαια, κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής θα συναντήσεις και αρκετές δυσκολίες: απαρχαιωμένα συγγράμματα, ίσως νιώσεις αδικία ως προς το πως αξιολογείτε η προσπάθεια σου , έξοδα τα οποία θα έπρεπε να καλύπτει η πολιτεία όπως η σίτιση, ακριβή και προβληματική συγκοινωνία. Γι’ αυτά και άλλα τόσα προβλήματα, πρέπει να αγωνιστούμε να συντρίψουμε την αδιαλλαξία, τα συμφέροντα, το συντηρητισμό, τη στείρα άρνηση με στόχο για μια αναβαθμισμένη και σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σου ευχόμαστε λοιπόν καλή φοιτητική ζωή με χαρές, διάβασμα αλλά και αγώνες για να αποκτήσουμε ότι μας λείπει και να υπερασπιστούμε ότι με κόπο και αίμα κατακτήσαμε διότι σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη εποχή το φοιτητικό κίνημα οφείλει να αφυπνιστεί.
Σήμερα, βιώνουμε την κρισιμότερη χρονική συγκυρία μετά τη μεταπολίτευση εν μέσω της βαρύτερης οικονομικής κρίσης μεταπολεμικά. Το ελληνικό κράτος τη τελευταία δεκαετία, με αποκορύφωμα τα τελευταία τρία χρόνια, είναι τόσο συντηρητικό όσο δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της Μεταπολίτευσης και αυτό αποδεικνύεται στο πως μας αντιμετωπίζουν, μας θέλουν έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, θέλουν τα πανεπιστήμια να εργάζονται για τους μεγάλο επιχείρματιες, τα πτυχία μας να μην είναι σε θέση να μας προσφέρουν μια θέση στην αγορά εργασίας, τα πτυχία μας να χωρίζονται σε 2 και 3 ταχύτητες και άλλα τόσα τα οποία θα καταλάβεις ΜΟΝΟ εάν ασχοληθείς.
Η απάντηση στην συντηρητικότητα είναι η ΑΛΛΑΓΗ! Αλλαγή σε όλα τα επίπεδα ! Αρχικά, οφείλουμε σαν λαός να ενισχύσουμε την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ απέναντι στην ξένη επιτήρηση που μας επιβάλλεται απ’ την ευρωζώνη. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με την λεγόμενη ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ! Ήρθε η ώρα σαν λαός να αφυπνιστούμε, να αλλάξουμε νοοτροπία, να επανακτήσουμε την ελληνική μας συνείδηση και να πάρουμε επιτέλους σωστές αποφάσεις. Οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην προσωποκρατία, που κοντεύει να γίνει προσωπολατρία, και την οικογενειοκρατία, καθώς και στον κομματικό κύκλο των ρουσφετιών. Ακόμη, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που συνοπτικά λέμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Οφείλουμε να θέσουμε τώρα περισσότερο από ποτέ τις βάσεις για ένα αληθινό κράτος δικαίου, ένα κράτος ισότητας και ισονομίας, ένα κράτος κοινωνικής προστασίας και σταθερότητας.
Το χρωστάμε στην ιστορία αυτού του τόπου να αγωνιστούμε για την κοινωνική, την οικονομική, την εθνική και την πολιτική απελευθέρωση! Τέλος, στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη από πραγματικές ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Οι καιροί όπου το μέλλον της χώρας κρινόταν μέσα σε βουλευτικά γραφεία και σε στενούς κομματικούς κύκλους ή με υπογραφές υπουργών πρέπει να τελειώσουν. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται κάτι καινούριο. Ο Έλληνας πολίτης πλέον χρειάζεται κάτι νέο. Το παλαιοκομματικό καθεστώς έφθειρε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας και το έκανε αργοκίνητο και σάπιο. Με παλιό υλικό δεν μπορείς να δημιουργήσεις κάτι νέο. Το ίδιο ισχύει και με τα πανεπιστήμια, πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κοροϊδία που θέλει την κάθε κυβέρνηση να φέρνει 1 νομοσχέδιο για την Παιδεία εντελώς εκτός των πραγματικών αναγκών της μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί στο άθλιο μικροπολιτικο παιχνίδι που στήνουν στα κανάλια και τη βουλή ως “όπλο” με όνομα “μεταρρύθμιση” .
ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ..!!
Έχοντας συνείδηση του χρέους μας απέναντι στις γενιές που αγωνίστηκαν για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Τιμώντας την ιστορική κληρονομιά και τους πατριωτικούς κοινωνικούς αγώνες του λαού μας. Κρατώντας πάντα ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη. Μένοντας πιστοί στις αρχές της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Συμμετοχική Δημοκρατία. Αγωνιζόμενοι για μια δημόσια, δωρεάν, προοδευτική και ποιοτική εκπαίδευση με ισότιμη πρόσβαση για όλους. Επιβεβαιώνοντας ότι οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, του σοσιαλισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της ειρήνης και της αλληλεγγύης αποτελούν πυρήνα της δράσης μας.
Συνεχίζοντας την κοινή μας πορεία με τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την γειτονιά μας. Αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε για τον φοιτητή και τον σπουδαστή ποιοτική, δημόσια δωρεάν αυτόνομη τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαφάνεια και δημοκρατική συμμετοχή.
Επιδιώκοντας να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εκπαίδευσης, πολιτισμού και ανθρωπιάς σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, συνοχής και προόδου για όλους. Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας απέναντι στη Νέα Γενιά και στο μέλλον της Πατρίδας μας στη διεθνή κοινωνία. Δεσμευόμενοι να υπηρετήσουμε με την Παράταξή μας την Νέα Γενιά, τον Ελληνικό Λαό και το Έθνος και να προασπίσουμε τα συμφέροντά του, το βάρος πέφτει σε εμάς, τους νέους πολίτες, τους φοιτητές. Η ελπίδα φέρνει αντίδραση και η αντίδραση φέρνει πίστη! Μόνο εμείς, οι νέοι, μπορούμε να γίνουμε φορείς της ελπίδας, της αντίδρασης, της ΑΛΛΑΓΗΣ. Το στοίχημα πλέον είναι στη γενιά μας.
Ως ΠΑΣΠ Καστοριάς και όντας πλήρως συνειδητοποιημένοι για την συνδικαλιστική μας δράση στον χώρο του Πανεπιστημίου στην Καστοριά έχουμε πραγματοποίησε πληθώρα σημαντικών έργων και όχι μόνο.
Αριστερή στην ιδεολογία, δημοκρατική στην οργάνωση και με αυτονομία λόγου και δράσης, η ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ εκφράζει τη δική της ανεξάρτητη άποψη για τα δρώμενα. Δε χειραγωγείται, δεν «παίρνει» κομματικές γραμμές και δεν εξυπηρετεί «μικροκομματικές σκοπιμότητες», αλλά ασκεί θαρραλέα κριτική στα κακώς κείμενα του Πανεπιστημίου , της κοινωνίας και της κυβερνητικής πρακτικής.
Ως ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, μέσα στο πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία προσπαθούμε να δείξουμε ένα φοιτητικό κίνημα που αλλάζει, που πετάει την σκουριά των κομματικών φορέων, είμαστε αυτόνομοι και απ’ το ΠΑΣΟΚ αλλά και από οποιοδήποτε άλλο κόμμα! Στόχος μας είναι το καλό του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας και συμφέρον μας το συμφέρον του φοιτητή.
Η φωνή της ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, μια φωνή που ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη στα κέντρα των αποφάσεων, είναι η φωνή των φοιτητών. Προοδευτική και σύγχρονη, δε μένει αγκυλωμένη στο παρελθόν, αλλά ζει την εποχή της και διαμορφώνει το μέλλον.
Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς αγώνα
Δεν υπάρχει αγώνας χωρίς πίστη,
χωρίς πολιτική και ηθική συνέπεια,
χωρίς κόστος και χωρίς αρχές.
ΠΑΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

Back to top button