ΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Καστοριά – Προσωπικότητες προσφύγων: π. Ιωάννης Τοτονίδης

Ο Ιωάννης Τοτονίδης (1893-1947), υιός του Νικολάου, γεννήθηκε στο Κλισέ (Τομούζαλαν) της Μητρόπολης Αμάσειας, σήμερα στην περιοχή της πόλης Γκέρτζε της Επαρχίας Σινώπης. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην παραμεθόριο Διποταμία Καστοριάς. Χειροτονήθηκε ιερέας το έτος 1926 και τοποθετήθηκε εφημέριος στην ενορία της Κοιμ. Θεοτόκου του χωριού του.
Την 31η Μαρτίου 1947 o ΔΣΕ, συγκεκριμένα η ομάδα Γιαννούλη – Παπαϊωάννου, επιτέθηκε στον σταθμό χωροφυλακής και κάποια αμυνόμενα σπίτια της Διποταμίας. Ο παπα-Γιάννης, ως εξέχον πρόσωπο του χωριού, απήχθη από τους κομμουνιστές αντάρτες και οδηγήθηκε δέσμιος στην Κοτύλη. Εκεί βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στις 15 Απριλίου. Οι συγχωριανοί του για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο ιερέα έδωσαν το όνομά του στην κεντρική πλατεία της Διποταμίας.
Βιβλιογραφία:
Αναμνηστικόν Λεύκωμα: Ο εφημεριακός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Εκ του τυπογραφείου «Η μέλισσα» Εν Αθήναις 1931, σ. 29·
Μητρ. Λήμνου Διονύσιος, Εκτελεσθέντες και Μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949: Πιστοί άχρι θανάτου, 2η έκδοση, Ελεύθερη σκέψις, Αθήναι 2009, σ. 305·
Α. Παπαϊωάννου, Γιώργης Γιαννούλης: Η θρυλική μορφή του Γράμμου. Το άγνωστο ημερολόγιό του, Γλάρος, Αθήνα 1990, σ. 86, 180.

Istorika Kastorias

 

 

 

Back to top button