Καστοριά

Οι βόλτες των αρκούδων στην πόλη

Μέρος της καθημερινότητάς μας είναι πλέον η εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή μας.

Οι προειδοποιητικές πινακίδες «Ζούμε μαζί…» που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του Νομού, φαίνεται πως περιγράφουν ξεκάθαρα την πραγματικότητα και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο αρμονικά θα συνυπάρξουμε.

Της Χρυσούλας Κυρατζή 

Γιατί όταν βγαίνεις μια βόλτα Τρίτη βράδυ, Καλοκαίρι, με θερμοκρασία κατάλληλη ακόμα και για νυχτερινό περπάτημα στις 10, 11 , 12 η ώρα…και διαπιστώνεις ότι έχεις μεγάλες πιθανότητες να συναντήσεις αρκούδα στο ύψος του ΚΠΕ, στη Λεωφόρο των Κύκνων….αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι αστεία!

Τελευταία εμφάνιση αρκούδας στο σημείο, έγινε την Τρίτη 2/8. Λίγο μετά τις 12 το βράδυ. Η μεγαλόσωμη αρκούδα μάλιστα, δεν ήταν μόνη, αλλά μαζί με τα 3 αρκουδάκια της. Γεγονός που ίσως την κάνει πιο επιθετική και άγρια, αλλά επειδή δεν είμαστε ειδικοί αρκουδολόγοι, μπορεί να την κάνει και πιο φιλική και χαρούμενη, αφού έχει τα παιδιά της δίπλα, όπως κάθε Ελληνίδα μάνα.

Η ουσία είναι ότι η χαριτωμένη οικογένεια βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή. Κάτω από τα σπίτια μας! Ώρα που ο κόσμος κυκλοφορούσε (με ΙΧ, πιθανότατα και πεζοί, ίσως και παιδιά). Και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αρκούδα εκεί τα τελευταία χρόνια.

Μύρισαν τα ζαρζαβατικά και θα πήγαιναν μέχρι το παζάρι που στηνόταν εκείνη την ώρα, αν δεν επενέβαινε η Αστυνομία και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης να τις διώξει εκτός πόλης;
Θα ανέβαιναν στον Προφήτη Ηλία, έχοντας λάβει καλό feedback για τις συνθήκες διαβίωσης, από την αρκούδα που απομακρύνθηκε πρόσφατα για τον Γράμμο;
Αναζητούσαν τροφή ή απλά έκαναν εξερεύνηση της περιοχής;

Κανείς δεν ξέρει και κανείς δε θα μάθει, γιατί έχουμε να κάνουμε με άγρια ζώα, την συμπεριφορά των οποίων κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και να προβλέψει , όσο «ειδικός» κι αν θεωρεί και παρουσιάζει τον εαυτό του ότι είναι.

Ίσως ήρθε η ώρα για την πολιτεία, την στιγμή που αδυνατεί να κρατήσει τις αρκούδες μακριά από το αστικό ιστό, να λάβει σοβαρά μέτρα για την προστασία των πολιτών. Για την ασφάλεια της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας, αλλά και της περιουσίας τους.

Η ανάθεση αυτών των αποστολών σε ομάδες που έχουν ή δεν έχουν την γνώση, τον εξοπλισμό, την ταχύτητα, την εκπαίδευση…. δεν είναι σοβαρές. Έναν μήνα έκανε πρόσφατα μια ομάδα για να μεταφέρει μια (μόνο) αρκούδα από τον Προφήτη Ηλία και θεωρήθηκε επιτυχία.

Μέχρι να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός, αξίζει να είμαστε υποψιασμένοι, να προσέχουμε και να μη θεωρούμε απίθανο ότι θα συναντήσουμε εμείς τις αρκούδες στον δρόμο.

Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε ότι είναι αμφίβολη η αποζημίωση υλικών ζημιών που θα προκληθούν από ατύχημα με αρκούδα και ότι ο τραυματισμός (ή και θάνατος, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα συμβεί κάποια στιγμή) συνανθρώπου μας, δε θα απασχολήσει πάνω από 2-3 μέρες τα τοπικά ραδιόφωνα και ιστολόγια.

«Καστοριά..τόπος για να ζεις με τις αρκούδες!»; Μάλλον…

aboutkastoria.gr

 

 

Back to top button