Καστοριά

Τα διαμάντια… δε λάμπουν παντοτινά! (του Δημήτρη Ιατρίδη)

Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, η πρόταση του Μητροπολίτη, για την ανέγερση ενός νέου ναού σε κομβικό σημείο της πόλης, επί της ουσίας όμως θίγει ένα πολύ σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα, που έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από χρόνια, για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό στην Καστοριά.

Ενώ θα έπρεπε  να μας είχε προβληματίσει το γεγονός ότι ακόμα και τώρα ο επισκέπτης που έρχεται στην Καστοριά δεν έχει καμία απολύτως ένδειξη ότι βρίσκεται στην πιο σημαντική βυζαντινή πόλη της χώρας, μετά την Θεσσαλονίκη. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι πρώτες εικόνες που προσλαμβάνει είναι μια τσιμεντούπολη, με άναρχη δόμηση, κτισμένη στις όχθες μιας πανέμορφης λίμνης!

Και από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνει χρήση της τεχνολογίας (gps) και να διαθέτει αναρριχητικές ικανότητες για να ανακαλύψει τα βυζαντινά “διαμάντια” της Καστοριάς. Τα οποία σεβάστηκαν οι αιώνες αλλά όχι οι σύγχρονοι “ιδιοκτήτες” τους, που φρόντισαν να τα εγκλωβίσουν σε ακάλυπτους πολυκατοικιών ή σε δυσπρόσιτα σοκάκια, που δεν τα βλέπει ούτε ο ήλιος…

Πόσοι από εμάς τους μόνιμους κατοίκους αυτής της πόλης γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο μεταβυζαντινό “διαμάντι” βρίσκεται στα… υπόγεια του…

Συνέχεια στο kastorianiestia.gr

 

 

 

 

 

 

Back to top button