Καστοριά

Οι Διασώστες του ΕΚΑΒ Καστοριάς δημιούργησαν Σύλλογο-Ομάδα Αιμοδοτών (φωτογραφίες)

Σοβαρό πρόβλημα οι ελλείψεις αίματος για τους ασθενείς.
Ελλείψεις αίματος αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο όπως αναφέρει Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) που κάνει έκκληση στον κόσμο πριν φύγει διακοπές να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές, ενώ, καμπανάκι κινδύνου για τη ζωή των ασθενών κρούει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Τις τελευταίες 15 ημέρες οι μεταγγίσεις γίνονται με μειωμένες κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος ενώ κάτω από αυτή την πίεση οι ασθενείς ψάχνουν απελπισμένα να βρουν αιμοδότες. Σε ασθενείς με σπάνιες ομάδες γίνονται και ολιγοήμερες αναβολές των μεταγγίσεων.
Ταυτόχρονα ελλείψεις αίματος άρχισαν να παρατηρούνται και σε άλλες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Ν. Αττικής οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στις ομάδες ρέζους (Rh):O- και O+.
Δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να κορυφωθεί με τις άδειες του πληθυσμού που αιμοδοτεί αλλά και τις άδειες του προσωπικού των αιμοδοσιών.
Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο βιώνουν τεράστια ψυχολογική πίεση, ανατρέπεται κάθε προγραμματισμός της καθημερινότητάς τους όχι μόνο λόγω επιβάρυνσης της υγείας τους αλλά και διότι δεν μπορούν να έχουν κανονική ζωή, σπουδές, εργασία και μετατρέπονται σε πολίτες δεύτερης κατηγορίες.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσέλθουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων που στις οποίες υπάρχουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου όπως Παίδων «Η Αγία Σοφία», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεννηματάς, ΓΝ Ευαγγελισμός, ΓΝ Λαϊκό, ΓΝ Ιπποκράτειο, ΓΝ Νίκαιας ή αν δεν μπορεί σε αυτά σε όποιο νοσοκομείο μπορέσει και να προσφέρει αυτό το δώρο ζωής για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς» τονίζει ο Σύλλογος Ασθενών ΠΑΣΠΑΜΑ.
Διαβάζοντας κανείς παρόμοια άρθρα και έχοντας καθημερινή επαφή με τα Νοσοκομεία και τίς μονάδες αιμοδοσίας οι Διασώστες τού ΕΚΑΒ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ θέλησαν να βοηθούν στο μετρό που μπορούν.
Ένας λόγος παραπάνω και δικές μας πιθανές ανάγκες σε αίμα.
Σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 σε συνεννόηση με την αιμοδοσία του Γ.Ν. Καστοριάς δώσαμε αίμα για όσους το έχουν ανάγκη.
Κάναμε και ένα βήμα παραπάνω μετά από σχετική ενημέρωση και σε συνεργασία με το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών στην Ελλάδα κάναμε τις απαιτήσεις ενέργειες και δημιουργήσαμε Σύλλογο/Ομάδα Αιμοδοτών με την ονομασία
” ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΕΚΑΒ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ” .
Έτσι εγγεγραμμένοι πλέον στο εθνικό μητρώο και σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Καστοριας. θα μπορούμε και εμείς να προσφέρουμε δίνοντας αίμα και παράλληλα να διοργανώνουμε οπότε χρειαστεί αιμοδοσία.
Ευχαριστούμε τούς συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και την Διοίκηση του Νοσοκομείου Καστοριάς για την συνεργασία.
Το αίμα είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μπορεί να προσφερθεί.
Μην διατάζεις να δώσεις αίμα….δίνεις 5′ από το χρόνο σού και προσφέρεις ζωή.

 

 

 

Back to top button