Καστοριά

Έφυγε η αγαπημένη Αγγελική Βαρελλα (της Σόνιας Ευθυμιάδου)

Έφυγε η “αγαπημένη”, η “βραβευμένη”, η “γνωστή”, η “δημοφιλής”, η “σπουδαία”, η “ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στα παιδιά με τα ποικίλης θεματικής βιβλία της και το χιούμορ που τα διακρίνει” συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά, σταχυολογώ πρόχειρα από τις πάμπολλες ανακοινώσεις για τον θάνατό της σε κεντρικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε. Γιατί ο θάνατός της αφορά όλη την Ελλάδα, την οποία είχε οργώσει απ’ άκρη σ’ άκρη χρόνια ολόκληρα, με μόνο κίνητρο την αμέτρητη αγάπη της στο παιδί και το βιβλίο! Η επικοινωνία της με τα παιδιά ήταν μοναδική κι ανεπανάληπτη, κανένα απ’ όσα παιδιά τη γνώρισαν δε γινόταν να την ξεχάσει! Προσωπικά, έζησα κάτι συγκλονιστικό: σε κάποια επίσκεψή μου σε σχολείο χωριού της περιοχής μας, συζητώντας με τα παιδιά για συγγραφείς και βιβλία, μου λέει ένα κοριτσάκι με ενθουσιασμό: “Η δική μου αγαπημένη συγγραφέας είναι η Αγγελική Βαρελλά. Μια φορά τη συνάντησα κιόλας! Πήγαινα στο Ωδείο του Άργους για μάθημα και γινόταν εκεί μια εκδήλωση γι’ αυτήν. Της ζήτησα να μου γράψει ένα αυτόγραφο και μου ‘γραψε στο πρώτο φύλλο του βιβλίου μου της Μουσικής κάτι. Από τότε αυτό το βιβλίο το κουβαλάω κάθε μέρα στο σχολείο!”. Καθώς μάλιστα είχαν περάσει χρόνια από τότε, εγώ δεν το πίστεψα, αλλά τα άλλα κορίτσια το επιβεβαίωσαν κι η ίδια το έβγαλε μέσ’ από τη σάκα της και μου το ‘δειξε!!!
Η Αγγελική Βαρελλά είχε ζήσει αμέτρητες τέτοιες εκρήξεις αγάπης εκ μέρους των παιδιών, τις είχε χορτάσει, αλλά ήθελε να ζήσει κι άλλες τόσες! Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια που δυσκολευόταν να επισκεφτεί σχολεία έρχονταν τα σχολεία στο σπίτι της, πολλές φορές μάλιστα, εκτός από τους δασκάλους, τα παιδιά συνοδεύονταν κι από γονείς!! Το σπίτι της ήταν ολάνοιχτο για τα παιδιά, όπως κι η καρδιά της!!!
Το Σχολείο μας είχε κι αυτό την τύχη να το επισκεφτεί η μεγάλη μας αυτή συγγραφέας το 2015, στο πλαίσιο του διήμερου της Φιλαναγνωσίας που οργανωνόταν με επιτυχία από την Α/θμια Εκπ/ση Καστοριάς κάθε δύο χρόνια! Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτησή μας στη μνήμη της είναι από την επίσκεψή της στο Σχολείο μας!
Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου

Back to top button