Καθοριστικός για «restart» της ελληνικής γουνοποιίας είναι ο φετινός Αύγουστος σε τρία «μέτωπα», μετά την κρίση που ξέσπασε στον κλάδο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Της Βάσως Βεγίρη
Αφενός ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εγκρίθηκε καθεστώς (πρόγραμμα) ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών εταιρειών γούνας και δέρματος που πλήττονται από τη ρωσο-ουκρανική κρίση και αφετέρου έπεται δεύτερο, ελληνικόεθνικό πρόγραμμα στήριξης των γουνοποιητικών επιχειρήσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Αυγούστου, ενώ από 25 έως 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Όσον αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου και τροποποιήθηκε πρόσφατα (τέλη Ιουλίου), η στήριξη θα δοθεί με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων σε εταιρείες όλων των μεγεθών των τομέων γούνας και δέρματος. Το ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης ανά δικαιούχο ανέρχεται μέχρι τις 500.000 ευρώ και η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στις επιλέξιμες επιχειρήσεις, για τις οποίες η ρωσική αγορά αποτελεί σημαντικό εξαγωγικό προορισμό, και η διατήρηση της οικονομικής τους συνέχειας στη διάρκεια της κρίσης.
Στο μεταξύ, μικρότερο μεν αλλά σημαντικό για την επιβίωση των γουνοποιητικών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, που φέτος τελούν σε καθεστώς αναστολής -καθώς δεν μπορούν να εξάγουν ούτε στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία που αποτελούν τις δυο κύριες αγορές “απορρόφησης” των ελληνικών γουναρικών-, είναι το εθνικό πρόγραμμα στήριξης του κλάδου που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ενισχύσεις των επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ, με βάση τα έξοδα του 2019.
Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί το δεύτερο βήμα από πλευράς κυβέρνησης για την ειδικότερη στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου. Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η ελληνική γουνοποιία -περί τις 2.000 επιχειρήσεις γουνοποιίας και εκτροφής γουνοφόρων ζώων- μετρά επί της ουσίας μηδενικές πωλήσεις, καθώς οι δύο εμπόλεμες χώρες αποτελούν τις δύο κύριες αγορές των εξαγωγών της. Και αυτό, μετά τη μικρή ανάκαμψη που κατέγραψε ο κλάδος το 2021 (με πωλήσεις στο ένα τρίτο περίπου των πωλήσεων του 2019) ύστερα από τον μηδενισμό σχεδόν των πωλήσεων το 2020 λόγω της πανδημίας.
Από τις 25 μέχρι τις 28 Αυγούστου και μέσω της 47ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, ο κλάδος, όπως τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας & πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», Άκης Τσούκας, ευελπιστεί να κάνει ένα όσο το δυνατόν πιο δυναμικό «restart» και να ανοίξει νέες αγορές, όπως της Νότιας Κορέας, και στην κατεύθυνση αυτή αναμένονται εμπορικοί επισκέπτες από μεγάλο αριθμό χωρών.
Στην Έκθεση έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή 52 ελληνικές και ξένες γουνοποιητικές επιχειρήσεις, που θα αναδείξουν τις νέες κολεξιόν τους για τον χειμώνα 2022-2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο, επίσης, θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας.