ΕλλάδαΚόσμος

Πολέμησε ο Χο Τσι Μινχ στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1916-1917;

Ισχυρισμός:

Ο ηγέτης του Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα ως στρατιώτης (κατ’ άλλους ως μάγειρας ή φωτογράφος) με τον Γαλλικό στρατό την περίοδο 1916-1917, καθώς είχε λάβει μέρος στο μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συμπέρασμα:

Ο Χο Τσι Μινχ την περίοδο του Α΄ΠΠ, και συγκεκριμένα μεταξύ 1916-1917, βρισκόταν στην Αγγλία και στην Γαλλία και δεν ήταν στρατιώτης. Ο ισχυρισμός, περί στρατιωτικής του υπηρεσίας στο μακεδονικό μέτωπο, βασίζεται σε μια ανεκδοτολογικού τύπου μαρτυρία ενός γέροντα, που επικαλέστηκε ως πηγή τον δημοσιογράφο Σόλωνα Γρηγοριάδη, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1965, ως ανταποκριτής στο τότε Νότιο Βιετνάμ, πήρε συνέντευξη από 3 ανθρώπους, μέλη των ανταρτών Βιετ Κονγκ στη Σαϊγκόν, ένας εκ των οποίων του φάνηκε ότι είχε το ίδιο στυλ με τον Χο Τσι Μινχ, που εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν ήδη Πρόεδρος του Βορείου Βιετνάμ, με πρωτεύουσα το Ανόι.

Μια παλιά ιστορία, που ξαναήρθε στο φως της δημοσιότητας τελευταία, θέλει τον κομμουνιστή ηγέτη του Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ, να έχει επισκεφτεί την Ελλάδα ως στρατιώτης (κατ’ άλλους ως μάγειρας ή φωτογράφος) με τον Γαλλικό στρατό την περίοδο 1916-1917, καθώς είχε λάβει μέρος στο μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάποια από τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι ο Βιετναμέζος ηγέτης επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, άλλα τη Βέροια, άλλα την Έδεσσα, άλλα την Σκύδρα κι άλλα συνδυασμό όλων αυτών. Η αναθέρμανση του ιστορικού μύθου, όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια, προήρθε κυρίως λόγω της ανακοίνωσης ανέγερσης της προτομής του στην Έδεσσα.

Η συνηθέστερη εκδοχή της ιστορίας που βρίσκουμε στο διαδίκτυο έχει ως εξής:

Ήταν Ιούλιος του 1916 όταν ο 26χρονος Χο Τσι Μινχ έφτανε στη Μακεδονία. Είχαν προηγηθεί πέντε χρόνια περιπλάνησης σε αρκετές χώρες του κόσμου, όπου είχε ασκήσει διάφορα επαγγέλματα για να ζήσει.

Τα Βοδενά
Οταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης (1912-1994) βρέθηκε στο Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε -κάτω από απόλυτη μυστικότητα- τον Χο Τσι Μινχ για μία συνέντευξη. Την εποχή εκείνη, που ο πόλεμος της προπαγάνδας με τους Αμερικανούς μαινόταν, μόνο ο Χο Τσι Μινχ έδινε συνεντεύξεις σε ξένους δημοσιογράφους για να περνάει τη γραμμή στα αναρίθμητα κινήματα συμπαράστασης υπέρ των Βιετκόνγκ που αναπτύσσονταν ανά τον πλανήτη.
Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, ο Βιετναμέζος ηγέτης ρώτησε τον Γρηγοριάδη για την καταγωγή του. Στο άκουσμα της απάντησης «Ελλάδα, Εδεσσα», τα μάτια του Χο Τσι Μινχ άστραψαν, σχολιάζοντας με διάθεση νοσταλγίας: «Είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών». Οπως αποκάλυψε στη συνέχεια στον Ελληνα δημοσιογράφο, ο ίδιος είχε βρεθεί την περίοδο 1916-1917, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περιοχή της Εδεσσας, υπηρετώντας στον Γαλλικό Στρατό ως μάγειρας και φωτογράφος. Ηταν η εποχή που η πόλη ονομαζόταν Βοδενά και ήταν ξακουστή για τα κεράσια και τα τρεχούμενα νερά της.
Στη συζήτηση που ακολούθησε το κλίμα ήταν πλέον χαλαρό, σαν δύο φίλοι να ξαναβρέθηκαν μετά από χρόνια. Ο Χο Τσι Μινχ περιέγραψε λεπτομέρειες για τον κάμπο της Εδεσσας και την υγρασία της περιοχής που του θύμιζε την πατρίδα του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στην αυλή του παλιού νοσοκομείου της πόλης φυτεύτηκε από στρατιώτες της Στρατιάς της Ανατολής, ανάμεσά τους και Βιετναμέζους, το θεραπευτικό δέντρο Γκίνγκο Μπιλόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα.
Ο Σόλων Γρηγοριάδης δεν ανέφερε σε κανένα ρεπορτάζ της εποχής όσα του αποκάλυψε ο Βιετναμέζος ηγέτης για τη σχέση του με την Ελλάδα και την Εδεσσα. Τα εκμυστηρεύτηκε ωστόσο σε ένα συγγενικό του πρόσωπο, τον Τρύφωνα Σιβένα, που πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου αποκάλυψε τις πληροφορίες σε στελέχη του Δήμου Εδεσσας, τα οποία άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της σχέσης του Χο Τσι Μινχ με την περιοχή.

Τι ισχύει:

Συνέχεια στο ellinikahoaxes.gr

 

 

 

Back to top button