Κόσμος

ΗΠΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης εναντιώνεται στη δημοσιοποίηση των λόγων που το FBI έψαξε το σπίτι του Τραμπ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εναντιώθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιοποίηση δικαστικού εγγράφου που θεωρείται πως μπορεί να φωτίσει τους λόγους που η ομοσπονδιακή αστυνομία έκανε άνευ προηγουμένου έρευνα σε σπίτι του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Η επιχείρηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) στην πολυτελή κατοικία του κ. Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα -ουδέποτε είχε γίνει τέτοια σε σπίτι πρώην προέδρου- προκάλεσε πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ, με τον μεγιστάνα και τους οπαδούς του να καταγγέλλουν «κυνήγι μαγισσών».

Αρκετές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ΜΜΕ, απαίτησαν από δικαστή να δώσει στη δημοσιότητα το δικαστικό έγγραφο στο οποίο εξηγούνται οι λόγοι που θεωρήθηκε απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως αντέτεινε χθες πως η δημοσιοποίηση των λόγων «θα έπληττε ανεπανόρθωτα την ποινική έρευνα σε εξέλιξη», σύμφωνα με δικόγραφο.

Την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος εισαγγελέων αυτή τη φορά, δικαστής δημοσιοποίησε το ένταλμα ερεύνης και κατάλογο των εγγράφων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν.

Όμως, αντίθετα με το πρώτο πακέτο εγγράφων, το ντοκουμέντο που ζητείται να δημοσιοποιηθεί αυτή τη φορά περιέχει «πολύ ευαίσθητες πληροφορίες για τους μάρτυρες», τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η αστυνομία και γεγονότα «εξαιρετικά σημαντικά για την έρευνα», έκρινε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δημοσιοποίησή του θα μπορούσε να αποκαλύψει τη στρατηγική των ερευνητών και να «θέσει σε κίνδυνο (σ.σ.: την επιτυχία) της έρευνας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή, η δικαιοσύνη υποψιάζεται πως ο Ρεπουμπλικάνος παραβίαση την αμερικανική νομοθεσία για την κατασκοπεία, που είναι εξαιρετικά αυστηρή ως προς την κατοχή εμπιστευτικών εγγράφων. Ο κατάλογος των ντοκουμέντων που κατασχέθηκαν συμπεριλαμβάνει αρκετά που είχαν διαβάθμιση «Top Secret» («Άκρως απόρρητο»).

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφήνει ολοένα πιο έντονα τελευταία να εννοηθεί ότι θα ριχτεί ξανά στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024, διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως τα έγγραφα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ήταν αποχαρακτηρισμένα.

Τη Δευτέρα, κατήγγειλε ότι κατασχέθηκαν διαβατήριά του και δήλωσε θύμα «επίθεσης εναντίον πολιτικού αντιπάλου που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη χώρα μας». Οι ΗΠΑ γίνονται «Τρίτος Κόσμος!», πέταξε ο μεγιστάνας των ακινήτων.

ΑΠΕ

Back to top button