ΚαστοριάΚοζάνηΝεστόριο

Περί Βοηθών Νοσηλευτών ο λόγος…

Αρχές Αυγούστου αποφασίζει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας να εκδώσει κι εφαρμόσει καθηκοντολόγιο για τους βοηθούς νοσηλευτών. Είναι οι λεγόμενοι διετούς φοιτήσεως νοσηλευτές, όπως τους ξέρουμε όσοι δουλεύουμε σε νοσοκομεία ή για μένα απλά νοσηλευτές.
Διαχρονικά, αν και πάντα γνώριζαν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν υπουργοί, διοικήσεις και διευθυντές Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για τη διαφορά των Βοηθών Νοσηλευτών από τους Νοσηλευτές, οι Βοηθοί Νοσηλευτή ανέλαβαν μεγάλο και ισάξιο φορτίο με τους Νοσηλευτές. Κρατούσαν Τμήματα ολόκληρα μόνοι τους, έμπαιναν κανονικά στη βάρδια και εκτελούσαν όλες τις νοσηλευτικές πράξεις. Προσωπικά συνεργάζομαι εξαιρετικά μαζί τους και πολλοί από τους νοσηλευτές που σέβομαι είναι διετούς φοιτήσεως.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει διαφορά στην εκπαίδευση μεταξύ κάποιου που πήγε για 2 χρόνια σε μια σχολή και αυτού που πήγε 3 ή περισσότερα. Θα το καταλάβαινα αν το ΦΕΚ είχε ισχύ για τους νέους Βοηθούς που εισέρχονται στην εργασία. Τι γίνεται όμως με αυτούς που είναι 20 και 30 χρόνια στην Υπηρεσία; Πολλοί από αυτούς είναι τόσο έμπειροι που δεν τους πιάνει ούτε Νοσηλευτής ΠΕ.
Παλιότερα, ακόμη και σε γιατρούς άνευ ειδικότητας δόθηκε η δυνατότητα να τους αποδοθεί τίτλος. Αναρωτιέμαι, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και για τους παλιούς Βοηθούς Νοσηλευτή που ανήκουν στο έμπειρο προσωπικό των νοσοκομείων;
Και το άλλο μεγάλο θέμα: αν όλοι αυτοί οι Βοηθοί το εφαρμόσουν το καθηκοντολόγιο και αρνηθούν πλέον να κάνουν οποιαδήποτε πράξη που δεν ανήκει σε αυτό, πώς θα λειτουργήσουν οι κλινικές; Υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο να προσληφθούν νέοι; Το προσωπικό ήδη δεν φτάνει. Παροπλίζοντας και τους νυν εργαζόμενους η κατάσταση θα γίνει χειρότερη.
Είναι αυτό άλλο ένα βήμα για τη διάλυση του ΕΣΥ; Αφήνοντας το στη μοίρα του, δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει οπότε ορίστε η αφορμή για ιδιωτικοποίηση; Είμαι πονηρή; Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα με προβληματίζει η χρονική στιγμή του ΦΕΚ, εν μέσω θέρους και των “μπάνιων του λαού”.
Έχω δουλέψει ως ιδιώτης οπότε δεν έχω τίποτε εναντίον του ιδιωτικού τομέα. Το ΕΣΥ όμως θα πρέπει να παραμείνει με το δημόσιο χαρακτήρα του, ανοικτό σε όλους και να στηριχθεί με προσωπικό. Αυτό πρέπει να το απαιτήσουμε όλοι.
ΥΓ. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμώ και τους Νοσηλευτές ΤΕ, ΠΕ. Είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος Υγείας κι έχουν τον απεριόριστο σεβασμό μου. Πρέπει να το αγαπάς πολύ το επάγγελμα του νοσηλευτή για να το κάνεις μια ζωή με τις συνθήκες που το κάνουν οι νοσηλευτές μας και οι βοηθοί τους.
Βάσω Γκάσταρη


Σύντομο βιογραφικό
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΑΣΤΑΡΗ
Γεννήθηκε στις 05 Νοεμβρίου 1977 στην Κοζάνη, κόρη του Γεωργίου Γκάσταρη, οφθαλμιάτρου, από το Βυθό Βοΐου, ο οποίος εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος και αντινομάρχης Κοζάνης και της Ιωάννας Λίτσιου, καθηγήτριας φιλολόγου από τη Λευκοπηγή.
Είναι παντρεμένη με τον Κοσμά Λιάμο, Γενικό-Οικογενειακό ιατρό με καταγωγή από το Νεστόριο και έχουν τρία παιδιά. Μόνιμος τόπος κατοικίας είναι η Κοζάνη.
2001: Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2002-2003: Υπηρέτησε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στον Κρόκο Κοζάνης.
2004: Εργάσθηκε ως ιατρός άνευ ειδικότητας σε σύμβαση με Ο.Α.Ε.Ε Σιατίστης.
2004-2006: Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.
2006-2010: Ειδικεύθηκε στην ειδικότητα της Αιματολογίας στο ΑΝΘ Θεαγένειο Θεσσαλονίκης και απέκτησε τον τίτλο της Αιματολόγου.
2011-2017: Ιδιώτευσε ως Αιματολόγος στην πόλη της Κοζάνης διενεργώντας και χημειοθεραπείες για αιματολογικές κακοήθειες στην ιδιωτική Κλινική Euromedica «Ζωοδόχος Πηγή».
2017-2018: Εργάσθηκε ως αιματολόγος στο Weston Area NHS Trust όπου ήταν και κλινικά υπεύθυνη Αιμοδοσίας.
2019-2020: Επικουρικός Αιματολόγος στον Γ.Ν Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
2021 έως και σήμερα: Επιμελήτρια Β Αιματολογίας στο Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο», στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας. Ταυτόχρονα κάνει εξωτερικά ιατρεία Αιματολογίας και μία φορά την εβδομάδα ιατρείο χημειοθεραπειών για Αιματολογικές κακοήθειες στο Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν Πτολεμαΐδας.
Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων και συμμετείχε σε επιστημονικά άρθρα και σε ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Back to top button