Κόσμος

Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια μέθοδο στόχευσης του καρκίνου με ένα εμβόλιο mRNA που εξαλείφει τους όγκους και  αποτρέπει την επανεμφάνισή τους, σε ποντίκια.

Το πειραματικό εμβόλιο λειτουργεί περίπου όπως και τα εμβόλια κατά της Covid-19 της Pfizer και της Moderna, τα οποία ενσωματώνουν mRNA σε μικροσκοπικές φυσαλίδες λιπιδίων που τελικά συγχωνεύονται με τα κύτταρα του σώματος, επιτρέποντας στα κύτταρα να «διαβάσουν» το mRNA και να παράγουν ιικά αντιγόνα, τα οποία είναι μικροσκοπικά θραύσματα του ιού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το mRNA κωδικοποιεί αντιγόνα που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, και οι φυσαλίδες, γνωστές ως λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP), μπορούν να στοχεύουν το λεμφικό σύστημα, όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα «εκπαιδεύονται», καθιστώντας την απόκριση πολύ πιο αποτελεσματική.

«Αναπτύσσουμε την επόμενη γενιά mRNA εμβολίων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μεταφοράς λιπιδικών νανοσωματιδίων, με τη δυνατότητα να στοχεύουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς», δήλωσε ο Qiaobing Xu, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts.

«Η στόχευση του λεμφικού συστήματος μας βοήθησε να ξεπεράσουμε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν άλλοι στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του καρκίνου», εξήγησε ο ερευνητής.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 20 δοκιμές mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου. Ωστόσο…

Η συνεχεια στο ertnews.gr

Back to top button