ΕλλάδαΚαστοριά

Γιάννης Τοτονίδης: “Η πίεση στον Έβρο αυξήθηκε γιατί η στάθμη του ποταμού έχει πέσει αρκετά” (ρεπορτάζ)

Αυξημένη πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα τού Έβρου παρατηρούν οι αρμόδιες αρχές το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς μετά τους 38 που διασώθηκαν από τη νησίδα, οι Τούρκοι εξακολουθούν να προωθούν στη χώρα μας μετανάστες.

Πίεση που σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες αναμένεται να αυξάνεται όσο η στάθμη του ποταμού θα είναι χαμηλή.

Συνοριακή περίπολος στο Πύθιο του Έβρου ελέγχει ένα από τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για να προωθούν τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή έχει βρει πλέον την μέθοδο με τις νησίδες. Ότι, έκανε με τους 38 στην περιοχή Λάβαρα που τος εγκλώβισε σε μια νησίδα, το κάνει και σε άλλες νησίδες  κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

«Εδώ έχει τη νησίδα βάζουν μέσα στη νησίδα, εδώ είναι στενά μετά και με τις βαρκούλες τις πλαστικές, περνάνε και πιο πάνω  έχει σημεία που περνάνε, έχει λαό δεν προλαβαίνουν  να τους παίρνουν να τους μαζεύουν κάποιοι που βγαίνουν μέσα στο χωρι , παίρνουμε τηλέφωνο στο φυλάκιο, λένε θα έρθουμε δεν προλαβαίνουμε» περιγράφει ο Αντώνης Πολυσάκης πρόεδρος του χωριού Πυθίου στον Έβρο.

Σε αυτό τον πόλεμο οι συνοριοφύλακες του Έβρου δίνουν νύχτα μέρα μάχη για να καλύψουν κάθε δυνατό πέρασμα του ποταμού και να μπλοκάρουν τις ροές.

Ο Γιάννης Τοτονίδης, γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλακων περιγράφει πως «στον Έβρο η πίεση αυξήθηκε  γιατί η στάθμη του ποταμού έχει πέσει αρκετά, βλέπουμε ότι η πίεση είναι αρκετά μεγάλη. Συνήθως από την εμπειρία που έχουμε η πίεση φτάνει μέχρι τον Σεπτέμβρη όπου η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει.»

star.gr

 

 

Back to top button