Να προχωρήσουν άμεσα σε συνάντηση ο ΔΕΣΦΑ, η HENGAS και η ΔΕΔΑ ζητεί η ΡΑΕ και για το θέμα που έχει προκύψει με την τροφοδοσία της Δυτικής Μακεδονίας με φυσικό αέριο, καθώς σε κάποιες πόλεις (π.χ. Φλώρινα) όπου έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων διανομής. Ζητεί επίσης να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός για τον αγωγό υψηλής πίεσης προς την Δυτική Μακεδονία το κόστος του οποίου συνεχώς αυξάνεται και το χρονοδιάγραμμα μετατοπίζεται προς τα πίσω από τον ΔΕΣΦΑ.
Αρχικά ο αγωγός μήκους 122 χιλιομέτρων θα είχε κόστος 110 εκατ. και θα παραδίδονταν τον Σεπτέμβριο του 2023. Τώρα το κόστος έχει εκτοξευθεί τα 167 εκατ. (λόγω και αύξησης των υλικών π.χ. χάλυβας) και η παράδοση έχει πάει για Σεπτέμβριο 2023.
Ταυτόχρονα η ΡΑΕ δεν εγκρίνει, προς το παρόν, τη νέα μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής μετρητικών σταθμών για την τροφοδοσία της περιοχής και ζητεί διαπραγματεύσεις μεταξύ του διαχειριστή και των εταιρειών διανομής αερίου.
Μέχρι να κατασκευαστεί ο αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία είχε αρχικά προταθεί ως ενδιάμεση λύση η παροχή αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ με κατασκευή μετρητικών / ρυθμιστικών σταθμών στις θέσεις Πόρεια, Άσπρος και Περδίκκα. Η διοίκηση του ΤΑΡ υπαναχώρησε και στη συνέχεια ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε σχέδιο για τροφοδοσία με LNG / CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο).
Από την Ποριά θα τροφοδοτούνταν τα δίκτυα διανομής σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Μανιάκι και Γρεβενών. Από το Άσπρος, τα δίκτυα διανομής σε Σκύδρα, Έδεσσα και Γιαννιτσά και από τον Περδίκκα, τα δίκτυα διανομής της πόλης της Φλώρινας. Τώρα η ΡΑΕ απορρίπτει το σχέδιο για τροφοδοσία με CNG και ζητεί συνάντηση των τριών πλευρών ώστε να βρεθεί λύση.
Η διοίκηση της ΔΕΔΑ επισημαίνει στην επιστολή της κατά τη διαβούλευση τον κίνδυνο όχι μόνο της απώλειας πόρων από τα έργα κατασκευής των δικτύων διανομής στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και επιδοτήσεων (20 εκατ. ευρώ) από το ΕΣΠΑ που είχαν λάβει π.χ. οι κάτοικοι της Φλώρινας για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.
Αντίστοιχο ζήτημα απώλειας κοινοτικών πόρων τίθεται και με τα δίκτυα διανομής πόλεων της Πελοποννήσου καθώς ο ΔΕΣΦΑ πάει προς τα πίσω τα χρονοδιαγράμματα μετρητικών σταθμών. Και γι’ αυτό το θέμα η ΡΑΕ ζητάει συνάντηση των εμπλεκομένων ώστε να βρεθεί λύση.
Όλο το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια στο powergame.gr