Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο στη νότια Ουκρανία και αποτελεί στόχο επαναλαμβανόμενων βομβαρδισμών, να περάσει από την Ουκρανία και όχι από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.
Ο πρόεδρος Πούτιν δέχτηκε να “αναθεωρήσει το (αρχικό) αίτημα” της Μόσχας μια τέτοια αποστολή να περάσει από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο, την πρώτη τους από τις 28 Μαΐου.
“(Ο Πούτιν) δέχτηκε η αποστολή να μεταβεί εκεί στο πλαίσιο του σεβασμού της ουκρανικής κυριαρχίας και συνεπώς να περάσει από την Ουκρανία υπό κυβερνητικό έλεγχο”, πρόσθεσε το Ελιζέ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν μια απαίτηση του Κιέβου όπως και του Παρισιού.
“Είναι απολύτως αναγκαίο, νόμιμο, απαραίτητο για λόγους ουκρανικής κυριαρχίας”, ανέφερε η γαλλική προεδρία.
“Δεν συζητείται καν ότι μέσω του τετελεσμένου γεγονότος της ρωσικής κατοχής ενός ορισμένου αριθμού ουκρανικών εδαφών (…) η διεθνής κοινότητα ή η ΙΑΕΑ φέρουν την παραμικρή μορφή νομιμότητας σε αυτή την κατοχή περνώντας από τη Ρωσία”, επέμεινε ένας σύμβουλος του προέδρου Μακρόν.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας ζήτησαν, στο τέλος αυτής της συνομιλίας, να διοργανωθεί “το συντομότερο δυνατό” μια επιθεώρηση στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου αυτή να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου.
Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που κατελήφθη στις αρχές Μαρτίου, έχει γίνει στόχος από τα τέλη Ιουλίου βομβαρδισμών για τους οποίους η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.
Η αποστολή ειδικών της ΙΑΕΑ θα απαιτήσει επίσης μια “κατάπαυση του πυρός”, “τουλάχιστον για όσο διαρκεί η αποστολή”, σημείωσε το Ελιζέ.
“Δεν είναι απλό να διαπραγματεύεσαι μια εκεχειρία αυτή καθαυτή αλλά πρέπει να διασφαλίσεις απολύτως ότι η αποστολή της ΙΑΕΑ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ικανοποιητικές συνθήκες φυσικής ασφάλειας”, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος
“Αυτό απαιτεί παύση των μαχών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της αποστολής και εάν είναι δυνατόν, και το ευχόμαστε ενθέρμως, πέραν αυτής, έτσι ώστε να έχουμε όλοι ορατότητα για το μέλλον και να είμαστε βέβαιοι ότι ο σταθμός της Ζαπορίζια είναι ένα ασφαλές μέρος”, πρόσθεσε.
“Ελπίζουμε ότι η ΙΑΕΑ θα μεταβεί το ταχύτερο δυνατόν στο μέρος αυτό”, πρόσθεσε το Ελιζέ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα αυτό.
“Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο στην επιτυχία της αποστολής αυτής παρέχοντας την εμπειρογνωμοσύνη της”, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.
Η αποστολή της ΙΑΕΑ “θα συνίσταται στην αξιολόγηση της κατάστασης στον χώρο της Ζαπορίζια και στη συνέχεια θα ορίσει σε όσους έχουν τον έλεγχο του εργοστασίου τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εγγυάται η ασφάλειά του”, πρόσθεσε.
Ο Πούτιν προειδοποίησε τον Μακρόν για τον κίνδυνο «καταστροφής» στο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια της Ουκρανίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, τους οποίους απέδωσε στο Κίεβο, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή.
Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μια πλευρά την άλλη, για βομβαρδισμούς στην περιοχή που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς. Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικότερα, τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της έκτασης στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών» αναφέρει το Κρεμλίνο σε μια ανάγνωση του τηλεφωνήματος μεταξύ των δύο ηγετών, το οποίο όπως λέει έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν.
Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μια την άλλη για το ότι ετοιμάζουν προβοκάτσιες στον σταθμό. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να αποσυνδέσουν τον πυρηνικό σταθμό από του ουκρανικό δίκτυο παροχής ενέργειας και να τον συνδέσουν με το ρωσικό δίκτυο.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μακρόν τόνισαν την σημασία να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατό.
Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή.
Κατά την συνομιλία των δύο ηγετών, ο Πούτιν μίλησε επίσης στον Μακρόν για τα συνεχιζόμενα εμπόδια που δημιουργούνται σε σχέση με την προμήθεια ρωσικών ειδών διατροφής και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
ΑΠΕ