ΑγροτικάΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Βασιλειάδα: “Θα το επιτρέψουμε;”

Ο μικρός μας τόπος, μέχρι τώρα, είναι ένας επίγειος μικρούλης παράδεισος.
Τα φυσικά και περιβαλλοντικά του χαρίσματα, ο μικρός αλλά παραγωγικός κάμπος του, μας επιτρέπουν να ζούμε αρκετά ευχάριστα και να βιοποριζόμαστε ικανοποιητικά. Ο επίγειος αυτός μικρός παράδεισος βρίσκεται σε ασταθή, σε οριακή ισορροπία, που μπορεί εύκολα να ανατραπεί από ασυλλόγιστες επεμβάσεις.
Σε προηγούμενη γραπτή επικοινωνία μαζί σας θίξαμε την ανάγκη προστασίας του μικροπεριβάλλοντος του οροπεδίου μας από εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως η εγκατάσταση βιομηχανικών πάρκων φωτοβολταικών, μέσα σχεδόν στους οικισμούς.
Υποστηρίξαμε ότι κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλους κινδύνους με αρνητικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα και στην επάρκεια των επιφανειακών και υπόγειων νερών.
Εκφράσαμε αρκετούς λόγους για τους οποίους έχουμε κάθετη αντίθεση για την εγκατάσταση τεράστιων συγκροτημάτων βιομηχανικών φωτοβολταικών – 1600 στρέμματα, δηλαδή περίπου όσο το 1/3 του μικρού μας κάμπου σε επαφή με τους οικισμούς Βασιλειάδα και Βέργα.
Εύλογα έχουν γεννηθεί πολλά ερωτήματα και ζητήματα που θα χρειάζονται πληρέστερες απαντήσεις και διευκρινήσεις.
Αγαπητοί συγκάτοικοι
Τις κυβερνήσεις και τους Αυτοδιοικητικούς τους αλλάζουμε κάθε 4-5 χρόνια.
Τις βιομηχανικές αυτές εγκαταστάσεις θα τις υποστούμε για μια ζωή, χωρίς να μπορούμε να γυρίσουμε τα πράγματα πίσω.
Οι επιπτώσεις που θα έχουν στο μικροκλίμα του τόπου μας δεν μπορεί να γίνουν αντιστρεπτές.
Ένα μικρό μέρος από τις επιφυλάξεις που διατυπώσαμε να επαληθευτεί, οι συνέπειες δεν επιδιορθώνονται.
Προς τι, λοιπόν, μια τέτοια διακινδύνευση πάνω στα κεφάλια μας, στη φυσική υγεία του περιβάλλοντος και ουσιαστικά και στη βιοποριστική και οικονομική μας δυνατότητα;
Αγαπητοί συγκάτοικοι
Εκφράζουμε τη διαθεσιμότητα μας να δώσουμε σχετικές απαντήσεις στους προβληματισμούς που αναπτύχτηκαν στην συνάντηση που κάλεσαν οι Αυτοδιοικητικοί, όσο και σε άλλες διαστάσεις του προβλήματος που χρειάζεται να θιχτούν. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και αφορά άμεσα τις ζωές μας και δεν γίνεται να το προσπεράσουμε έτσι…
Μπορούμε ακόμη να συζητήσουμε μια πρόταση αξιοποίησης αυτών και άλλων τέτοιων εκτάσεων και με την συλλογική μας συμβολή να εξελιχτούν σε μια μεγάλη πηγή αναβάθμισης του περιβάλλοντος και ενίσχυσης των συνθηκών ζωής μας. Για να κατοικούμε τον τόπο μας με ευχαρίστηση και να βιοποριζόμαστε από αυτόν με ικανοποίηση ακόμη περισσότερο.
Αγαπητοί συγκάτοικοι
Για όλα αυτά που εκθέσαμε ως τώρα και τόσα άλλα που ανακύπτουν, σας καλούμε να συζητήσουμε (με αρκετούς εισηγητές) πιο ολοκληρωμένα, σε μια συνάντηση την Τετάρτη, 31 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Βασιλειάδας.
Θα κληθούμε να αποφασίσουμε την παραχώρηση 1.600 στρεμμάτων γης για βιομηχανικές κατασκευές μέσα στο μικρό μας οροπέδιο και δίπλα στα σπίτια μας με ολέθριες συνέπειες.
Μπορούμε όμως να πάρουμε πιο σημαντικές αποφάσεις που θα έχουν άμεση συμβολή στην αναζωογόνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στον τόπο μας.
Σας περιμένουμε στην κεντρική πλατεία Βασιλειάδας στις 31 Αυγούστου και ώρα 8 το απόγευμα.
Με εκτίμηση
Ζεφτυρίδου Κική
Λιούζας Στέφανος
Θεοδωρόπουλος Γιάννης
Λιούζα Σέβη
Βασιλειάδα 20 Αυγούστου 

 

 

 

 

Back to top button