Ελλάδα

Ανοίγει η Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών

Στη Βουλή μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο διάστημα από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Το δεύτερο θέμα και μείζον για την αντιπολίτευση είναι πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με τι αντικείμενο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση, ώστε να κληθούν για εξηγήσεις η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πώς προτάσσει την ανάγκη η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών να αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή θα είναι η σύσταση της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για το θέμα και στην οποία έχει συμφωνήσει ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση, επιθυμώντας όμως τη επέκταση της έρευνας για τη λειτουργία της ΕΥΠ να μην περιοριστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά να πάει σε βάθος χρόνου.

Για πολύ κρίσιμη εβδομάδα για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έκανε λόγο ο Eκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, επισημαίνοντας πως η Βουλή είναι το «θεσμικό πολιτειακό όργανο που οφείλει να συμβάλει ενεργά στη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης και απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη».

Ο κ. Μάντζος μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι επιμένουν ως κόμμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί «είναι το μοναδικό όργανο που εποπτεύει την ΕΥΠ κοινοβουλευτικά, την ελέγχει και εγγυάται τη δημοκρατική της λειτουργία. Εμείς θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να έρθει η πρώην και η νυν διοίκηση της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να πει αυτήν τη φορά και η κυβέρνηση και η ΕΥΠ όλη την αλήθεια στους βουλευτές μας και κατ’ επέκταση σε όλους τους πολίτες».

ertnews.gr

Back to top button