Με τις ήδη ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά θα έπρεπε να καλύπτουμε ήδη όλες τις ανάγκες μας μόνο από ΑΠΕ και φράγματα και καθόλου λιγνίτη ή φυσικό αέριο και να μας περίσσευε κιόλας
Για τους λάτρεις της στατιστικής, η Ελλάδα έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) 6,6GW (=6.600 MW) με στοιχεία Ιουλίου 2022. Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 4.700MW.
Δηλαδή κανονικά θα έπρεπε να καλύπτουμε ήδη όλες τις ανάγκες μας μόνο από ΑΠΕ και φράγματα και καθόλου λιγνίτη ή φυσικό αέριο και να μας περίσσευε κιόλας.
Το ότι επεκτείνονται οι “επενδύσεις” σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό νόημα για την Ελλάδα πλέον. Έχει όμως οικονομικό νόημα για αυτούς που επενδύουν. Όσες ΑΠΕ και να βάλουν, όσα χωράφια κι αν μετατραπούν σε καθρέφτες, όσα βουνά κι αν ξηλωθούν από δασικές εκτάσεις ώστε να βάλουν ανεμογεννήτριες, θα συνεχίσουμε να καίμε φυσικό αέριο και λιγνίτη δυστυχώς. Όσο δεν έχουμε έναν αποδοτικό τρόπο αποθήκευσης της ενέργειας των ΑΠΕ, θα βασιζόμαστε σε ορυκτά καύσιμα.
Κάτι που λίγοι ξέρουν, είναι ότι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, υπάρχουν αντίστοιχα κινήματα κατά της εξόρυξης φυσικού αερίου, επειδή όταν το βγάζουν εκλύεται μεθάνιο, που είναι πολλές φορές χειρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι επιπτώσεις του λιγνίτη είναι γνωστές.
Αν θέλουμε ουσιαστική απεξάρτηση, είναι ένα μίγμα όλων των μεθόδων παραγωγής ενέργειας, και εγκατάλειψη της φιλοσοφίας της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης. Με διαχείριση από το δημόσιο της ενέργειας κεντρικά και όχι άναρχα από διάφορες εταιρείες που σήμερα υπάρχουν, αύριο συγχωνεύονται ή κλείνουν.
Αυτό που επικρατεί είναι σκέτος παραλογισμός που τον πληρώνουμε μάλιστα ακριβά. Ούτε το περιβάλλον σώζουμε, ούτε ρεύμα θα έχουμε να πληρώσουμε και μάλιστα λίγοι μόνο θα βγουν κερδισμένοι. Οι γνωστοί εργολάβοι και πολυεθνικές.
Σχόλιο του Σάκη Καρανικολόπουλου στο Facebook στην ανάρτηση του ΦΟΥΙΤ: