Καστοριά

Ο Στάθης Μασκαλίδης για το βιβλίο “Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου”

Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του κόσμου… αναγράφεται σε μια από τις πρώτες σελίδες του και πραγματικά το περιεχόμενο του είναι ολοφάνερο πως έχει γραφτεί με τρόπο που αυτό ακριβώς να καταδεικνύει και να επιτυγχάνει.
Παρέχεται στους μικρούς αναγνώστες για να βοηθήσει με κατανοητό λόγο, ευανάγνωστο, τα βλαστάρια τούτης της γης να ανθίσουν, να περάσουν τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια πιο υποψιασμένα, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Στον κόσμο τους άλλωστε, τον λουσμένο με φως και ελπίδα, τόσο όμορφο σαν παραμύθι, όπως μας λέει η Ινώ, η μια από τους δυο πρωταγωνιστές του βιβλίου (ο έτερος είναι ο Άρης), θα συναντήσουν ξωτικά, νεράιδες αλλά και… δράκους με μάγισσες. Ναι και δράκους με μάγισσες, δυστυχώς.
Μόνο που οι δράκοι και οι μάγισσες στις μέρες μας έχουν πάρει άλλη μορφή και είναι πολύ πιο δυσδιάκριτα τα χαρακτηριστικά τους. Για να τα ξεχωρίσεις πρέπει να είσαι σίγουρα πολύ καλά προετοιμασμένος, άρα και καλά ενημερωμένος.
Αυτό επιχειρεί και καταφέρνει το συγκεκριμένο βιβλίο. Σε προϊδεάζει, με το διδακτικό του περιεχόμενο, για παν ενδεχόμενο. Για αντιξοότητες που είναι πιθανό να προκύψουν. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες που η καθεμιά τους καταπιάνεται με μερικά από τα πιο ουσιώδη προβλήματα (ένα τη φορά, με όλες του, όμως, τις παραμέτρους) που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στην κατά τα άλλα ανέμελη ζωή τους. Κι επειδή μια φορά μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση, καλό είναι να ξέρεις πώς να την αντιμετωπίσεις και να ξεφύγεις από αυτήν.
Σπάνια καιρικά φαινόμενα, (όχι και τόσο σπάνια εδώ που τα λέμε στον τόπο μας) αλλά και ακραίες συμπεριφορές ανθρώπων (δυστυχώς στις μέρες μας ούτε και αυτές μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε σπάνιες), δυσμενείς συνθήκες, παγίδες στο διαδίκτυο… είναι μόνο κάποια από τα θέματα στα οποία εστιάζει το βιβλίο.
Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, με έντονα κόκκινα γράμματα επισημαίνονται οι λέξεις κλειδιά που καλό είναι να απομνημονεύονται από τα παιδιά. Σίγουρα θα τους φανούν πολύ χρήσιμες.
Το βιβλίο ενδείκνυται και για τους κηδεμόνες! Περιέχει μερικές ευφυέστατες προτάσεις που καλό είναι να μεταλαμπαδευτούν στα παιδιά από αυτούς, εφόσον τις διαβάσουν.
Είναι από εκείνα τα βιβλία που αξίζει να τα έχεις στη βιβλιοθήκη σου!
Υ.Γ. Πραγματικά θα ήθελα να κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα, την εποχή που και τα δικά μου παιδιά ήταν μικρά, πιστεύω πως θα μου ήταν ευκολότερο να τα καθοδηγήσω με απλές, ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές.

 

 

 

Back to top button