ΑγροτικάΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

fouit.gr: Ο Καστοριανός που έφερε το ακτινίδιο στην Ελλάδα – Γιατί το ονόμασε έτσι! (συνέντευξη – φωτογραφίες)

Ο Τάσος Μίχος γεννήθηκε το 1929 στην Κορησό Καστοριάς. Το 1947, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τελείωσε το σχολείο και πήγε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να σπουδάσει. Έτσι, ξεκίνησε από την Καστοριά, πάνω σε ένα φορτηγό φορτωμένο με τρόφιμα, έχοντας ως συνοδεία τεθωρακισμένα. Αν και στο σχολείο ήταν ο καλύτερος στα μαθηματικά, τελικά αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για τη Γεωπονική. Μέσα στα επόμενα χρόνια κέρδισε δύο υποτροφίες, μια στη Φλωρεντία και μία στο Παρίσι, όπου κατάφερε να χτίσει μία λαμπρή καριέρα ως γεωπόνος.
Άλλωστε… ο κύριος Μίχος είναι αυτός που έφερε τα ακτινίδια στην Ελλάδα! Αποφάσισε να βαφτίσει τον καρπό στα ελληνικά «ακτινίδιο», αφού στο εσωτερικό του μοιάζει με ρόδα ποδηλάτου.
Η καλλιέργεια του ακτινιδίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και ειδικότερα στην Κατερίνη, έφερε σημαντικές αλλαγές στην τοπική κοινωνία, αφού βοήθησε πολλούς καλλιεργητές να βιοποριστούν από την παραγωγή του.
Σημαντικό ήταν, επίσης, το έργο του για τη βελτίωση της παραγωγής της φράουλας, με τη βοήθεια ψυγείου για κατάψυξη φυτών. Όπως και ο ίδιος λέει, με χαρά για τη δουλειά του, πέτυχε!
Μεγάλη συνέντευξη του Τάσου Μίχου στην Ειρήνη Αντωνίου
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη ή να διαβάσετε την απομαγνητοφώνηση και να δείτε τις φωτογραφίες στο archive.istorima.org
Είναι χωρισμένη στις ενότητες:
Σπουδές στη Θεσσαλονίκη
Πώς ήρθε το ακτινίδιο στην Ελλάδα
Σχολείο στην Κορησό
Σπουδές στη Θεσσαλονίκη και το εβραϊκό νεκροταφείο
Τα ταξίδια για μετεκπαίδευση
Πώς ήρθε το ακτινίδιο στην Ελλάδα
Οι αλλαγές στην τοπική κοινωνία
Η Υπηρεσία και το ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία
Η φράουλα

 

 

Back to top button