ΓούναΚαστοριά

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θύματα του πολέμου και οι γουναράδες (ρεπορτάζ)

Η Ολγα Σιόμου, έμπειρη τεχνίτρια, από τις ελάχιστες που συνεχίζουν να εργάζονται στη γούνα

Λεωφόρος Κύκνων 32. Εκεί διάλεξε να στήσει το μαγαζί του ο Νίκος Κατσάνος. Και καθόλου άδικα. Μπροστά του απλώνεται μεγαλοπρεπής η λίμνη της Καστοριάς ενώ οι βιτρίνες του λούζονται από τον ήλιο.

Της Αλεξίας Καλαϊτζή 

«Ελάτε πάνω. Δεν θα μπει κανένας πελάτης», μας λέει στο καλωσόρισμα. Ενα ζευγάρι Ρουμάνων που ανοίγει την πόρτα τον διαψεύδει. Σε άπταιστα αγγλικά, ζητούν μια μαύρη γούνα για την κόρη τους. Χαζεύουν ανάμεσα στα δεκάδες διαφορετικά μοντέλα γούνινων παλτό –άσπρα, γκρίζα, μπεζ, άλλα μακρύτερα, άλλα κοντύτερα–, αλλά στο τέλος φεύγουν με άδεια χέρια. Ο έμπειρος γουνοποιός μάς κοιτάει με λύπη δικαιωμένος. Ούτε οι τουρίστες που περίμενε ως μια ελάχιστη παρηγοριά δεν κατάφεραν να βοηθήσουν μια χρονιά που όλοι στην Καστοριά περιγράφουν με μια λέξη: «καταστροφή».

Στην αρχή του 2022, όλοι οι οιωνοί έδειχναν πως θα ερχόταν μια πολύ καλή χρονιά για τους γουνοποιούς, η οποία θα τους αποζημίωνε για τις απώλειες που είχε φέρει ο κορωνοϊός. «Ήμασταν έτοιμοι για τις νέες κολεξιόν, είχαμε πάρει θάρρος. Οι πελάτες από τη Ρωσία ζητούσαν νέα εμπορεύματα», περιγράφει ο ίδιος. Ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία, όμως, ανέτρεψε τα πάντα. Η πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έγινε «παράπλευρο» θύμα της πολιτικής κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Η γούνα συμπεριλήφθηκε στα είδη πολυτελείας τα οποία απαγορεύτηκε να εξάγονται στη χώρα, με ένα πλαφόν 300 ευρώ τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική. Ο κλάδος της γούνας στην Καστοριά δέχθηκε το χειρότερο πλήγμα καθώς πουλούσε το 95% των προϊόντων του, άμεσα ή έμμεσα, στη Ρωσία. «Κατέστρεψαν έναν ολόκληρο κλάδο με μία και μόνη οδηγία», σημειώνει ο κ. Κατσάνος. Το αποτύπωμα της καταστροφής αυτής γίνεται αντιληπτό ήδη από την είσοδο στην πόλη, όπου οι περισσότερες εταιρείες ή βιτρίνες γούνας είτε είναι κλειστές είτε υπολειτουργούν.

Ο έμπορος δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια περίοδο ο Νίκος Κατσάνος θα…

Συνέχεια στο kathimerini.gr

 

 

 

 

 

Back to top button