Κόσμος

Προεδρικές εκλογές-Βραζιλία: «Απαγορεύεται η οπλοφορία μέσα στα εκλογικά τμήματα»

Το βραζιλιάνικο Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αποφάσισε να επιβληθεί απαγόρευση της οπλοφορίας στα εκλογικά τμήματα στις προεδρικές εκλογές της 2ης Οκτωβρίου.

Θα απαγορεύεται η οπλοφορία μέσα σε εκλογικά τμήματα και σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από αυτά 48 ώρες πριν αρχίσει η διαδικασία και ως και 24 ώρες αργότερα, εξαιρουμένων μόνο μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, διευκρίνισε το δικαστήριο.

“Η ιδέα πίσω από την απαγόρευση είναι να προστατευθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από οποιαδήποτε απειλή”, εξήγησε ο δικαστής, ο οποίος μίλησε για κίνδυνο επεισοδίων παρόμοιων με την εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου 2021.

Το 2018, τη χρονιά που κέρδισε τις εκλογές, ο κ. Μπολσονάρου είχε υποστεί επίθεση με μαχαίρι από ψυχικά διαταραγμένο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, ο Λούλα προηγείται στην κούρσα με το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 32% του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Άλλες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Λούλα να έχει μικρότερο προβάδισμα.

Η ασφάλεια των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις βραζιλιάνικες αρχές.

Στις αρχές Ιουλίου, μέλος του Κόμματος Εργαζομένων (PT) του Λούλα δολοφονήθηκε ενώ γιόρταζε τα πεντηκοστά του γενέθλια από αστυνομικό, οπαδό του κ. Μπολσονάρου, στη Φος ντο Ιγκουασού (νότια).

Την περασμένη εβδομάδα, το TSE έδωσε εντολή οι ψηφοφόροι να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα στους εκλογικούς αντιπροσώπους προτού πάνε να ψηφίσουν, ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για την “εμπιστευτικότητα” της ψηφοφορίας και για την αποφυγή “εξαναγκασμών”.

ΑΠΕ

Back to top button