Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι, σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 1-2 κύβους μαγιά νωπή (ανάλογα τη συσκευασία, γύρω στα 40-50 γρ.)
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 3-4 κουταλάκια γλυκάνισο
- 500 ml χλιαρό νερό
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
- Σ’ ένα μεγάλο, άνετο μπολ (ή κούπα) ρίχνετε τη μαγιά κομματαιασμένη με το χέρι, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και το γλυκάνισο. Ανακατεύετε, να λιώσει η μαγιά, και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι με το αλάτι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αρχίζετε το ζύμωμα. Καθώς ζυμώνετε ρίχνετε λίγο λίγο και το λάδι και συνεχίζετε μέχρι η ζύμη σας να το πιει όλο.
- Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Δίνετε στη ζύμη το σχήμα που θέλετε μοιράζοντάς την στα δύο ή τρία και φτιάχνοντας καρβελάκια ή φρατζολάκια. (Καλό είναι αν δεν έχετε πολυψήσει ψωμί και δεν ξέρετε ακριβώς τις …δυνάμεις του φούρνου σας να μη φτιάξετε με όλη τη ζύμη ένα πολύ μεγάλο ψωμί –τα μικρά ψήνονται ευκολότερα μέχρι μέσα και τα ελέγχετε καλύτερα). Τοποθετείτε τα ζυμάρια στο ταψί με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους, για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν.
-
Στο σημείο αυτό είτε τα αφήνετε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν (1-2 ώρες) και μετά τα ψήνετε είτε βάζετε το ταψί κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 50 C, και τα αφήνετε 1 ώρα να φουσκώσει εκεί. Ανεβάζετε στη συνέχεια στους 220°-250° C και ψήνετε γύρω στα 40’-50’ ή μέχρι να δείτε ότι πήραν το χρώμα που σας αρέσει και ότι αν βυθίσετε μέσα ένα μαχαίρι, το μαχαίρι βγαίνει καθαρό.
Έχετε πάντα λίγο αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό για συμπλήρωμα –ειδικά αν πειραματίζεστε για πρώτη φορά με ψωμί. Μην …πανικοβληθείτε, αν η ζύμη κολλάει στα χέρια σας και δεν μπορείτε να ζυμώσετε: θέλει απλώς λίγο αλεύρι ακόμη. Αντίθετα, αν η ζύμη αρνείται να γίνει ενιαία και να πάρει όλο το αλεύρι, συμπληρώστε με λίγο χλιαρό νερό. Απ’ την ώρα που η ζύμη σας δεν κολλάει ούτε στα τοιχώματα ούτε στα χέρια σας, ζυμώστε κανά 5λεπτο με 10λεπτο ακόμη κι είναι έτοιμη για τη φάση του φουσκώματος.