Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Πώς η Δυτική Μακεδονία μείωσε την ανεργία – Από την 1η θέση έπεσε στην 5η (γράφει ο Στέφανος Πράσσος)

Στη Δυτική Μακεδονία που ήταν επί είκοσι χρόνια σταθερά πρώτη Περιφέρεια στην Ανεργία της Χώρας και πρώτη στην ανεργία των νέων σ ολόκληρη την ΕΕ. Τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία έχει μειωθεί 8 μονάδες και βρίσκεται στην 5η θέση στις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη ανεργία!
Παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι:
1) Χάθηκαν τουλάχιστον 6.000 άμεσες θέσεις εργασίας από τη ΔΕΗ που σύμφωνα με το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 3,9 για να βγάλουν και τις έμμεσες θέσεις εργασίας που χάθηκαν από τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Άρα τουλάχιστον 20.000 είναι οι νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
2) Ταυτόχρονα στην τριετία 2019-2022 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 21,5%
3) Οι επενδύσεις στην Περιοχή έχουν πάθει καθίζηση αφού μειώθηκαν κατά 74%
4) Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021 ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε σε σχέση με το 2011 κατά 10,1% φέρνοντάς την στην πρώτη θέση, σε μείωση πληθυσμού της Χώρας!!!
Συμπέρασμα: Η ανεργία στην Περιοχή μειώθηκε επειδή οι άνεργοι εγκατέλειψαν μαζικά την Περιοχή αφού δε βλέπουν προοπτικές για ανεύρεση νέας εργασίας.
Έτσι βλέπουμε ότι η ανεργία μπορεί να μειωθεί με την εγκατάλειψη και ερήμωση μιας Περιοχής….
Κι όμως αυτόν τον δείκτη, της μείωσης της ανεργίας, μπορούν να τον παρουσιάσουν οι κυβερνώντες και ως επίτευγμα της πολιτικής τους!!!!

Στέφανος Πράσσος

Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Back to top button