Με την ευκαιρία της επισκέψεως του κυβερνητικού κλιμακίου, στην περιοχή μας, θα θέλαμε να σας θέσουμε τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούμε τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.
α) Κόστος παραγωγής. Δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής, είτε αφορά αγροτικά εφόδια είτε καύσιμα, είτε ενέργεια, είτε συντήρηση μηχανημάτων. Πάνω σε αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν σε πάρα πολλούς παραγωγούς αλλά και την αδικία που υπήρχε για ορισμένα προϊόντα που καλλιεργούνται, όσο αφορά τον υπολογισμό της κατανάλωσης π.χ. το φασόλι που οι πίνακες του υπουργείου το έχουν 8,7 λίτρα ενώ η πραγματική κατανάλωση είναι 35 λίτρα ανά στρέμμα.
β) Η δυσκολία που διαφαίνεται να υπάρχει στην εμπορία των μήλων στην περιοχή μας λόγω της επιβολής του capital control στην κύρια αγορά διοχέτευσης των μήλων της περιοχής που είναι η Αίγυπτος. Περίπου το 80% των παραγόμενων μήλων εξάγονται με κύρια αγορά την Αίγυπτο. Καταλαβαίνετε από το ποσοστό που απορροφά η συγκεκριμένη αγορά, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.
γ) ενίσχυση – αποζημίωση των σιτηροπαραγωγών της περιοχής λόγω της πολύ χαμηλής απόδοσης που είχαν τα σιτηρά τη συγομιστική περίοδο που διανύσαμε, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
δ) Ελληνοποιήσεις. Η μεγάλη πληγή στην εμπορία τοπικών παραγόμενων προϊόντων από τις Ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων (φασόλια, μήλα, ντομάτα). Η μη ύπαρξη σοβαρών ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους έχει ως αποτέλεσμα αθρόες Ελληνοποιήσεις προϊόντων αντίστοιχων των τοπικών παραγόμενων προϊόντων με συνέπεια χαμηλές τιμές σε αυτά, παραπλάνηση του καταναλωτή και δυσφήμιση αυτών λόγω της πολύ χαμηλότερης ποιότητας των εισαγόμενων προϊόντων που Ελληνοποιούνται. Θεωρούμε αδιανόητο για προϊόντα Π.Γ.Ε. που καλλιεργούνται στην περιοχή μας, τα οποία υπόκεινται σε Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ν α μην υπάρχει έλεγχος στη διακίνησή τους.
ε) Εργάτες γης. Προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τη διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών κυρίως με την κατάργηση του άρθρου 134 του Ν. 4251/2014, το κενό περίπου δύο μηνών που έχει δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος, με αποτέλεσμα πολλοί από του ς εργάτες στον πρωτογενή τομέα που απασχολούνται στην περιοχή μας ενώ είναι νομότυποι εδώ και πολλά χρόνια, να μην μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής και εργασίας τους. Αυτό δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο εργατικό δυναμικό του πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που πλησιάζει η συγκομιδή πολλών παραγόμενων προϊόντων στην περιοχή μας.
στ) Αρδευτικά. Η συνέχιση της κατασκευής του φράγματος Νεστορίου και του αρδευτικού αυτού, το οποίο θα αρδεύσει 80.000 στρέμματα. Τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του αρδευτικού Αμπελοχωρίου – Αμμουδάρας – Βοτανίου, για το οποίο υπάρχει μελέτη.
Υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, αλλά θεωρούμε ότι τα παραπάνω είναι τα βασικότερα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης, για να μπορούμε να μιλάμε για επιβίωση και μέλλον των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Σε μια ακριτική περιοχή όπως είναι η Καστοριά η οποία έχει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο και κλίμα, η οποία δημογραφικά μετά τα τελευταία στοιχεία της απογραφής, εκπέμπει S.O.S.
Η επίλυση των παραπάνω πρέπει να γίνει άμεσα γιατί ο πρωτογενή τομέας είναι ένας τομέας που μπορεί να στηρίζει επαγγελματικά και οικονομικά αρκετό κόσμο αν επιλυθούν τα παραπάνω θέματα. Εάν δεν έχουμε άμεση προσέγγιση και επίλυση των παραπάνω θεμάτων, το μέλλον της περιοχής μας για τον κόσμο που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, διαγράφεται ζοφερό.
με εκτίμηση
το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
2 λεπτά ανάγνωση