ΕλλάδαΚόσμος

“Παναγιές του κόσμου” της Σαβίνας Γιαννάτου

 
Η Σαβίνα Γιαννάτου, αφού υπηρέτησε για μια δεκαετία το “έντεχνο” τραγούδι, ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες έχει αφιερώσει με ξεχωριστό ζήλο όλη της τη δραστηριότητα στο ανεξάντλητο πεδίο της φολκ μουσικής συνοδευόμενη από το σημαντικό οργανικό σύνολο Primavera en Salonico που το απαρτίζουν εκλεκτοί μουσικοί, όπως ο Κώστας Βόμβολος, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Χάρης Λαμπράκης και ο Μιχάλης Σιγανίδης. Η αρχή έγινε το 1994 με τον πολυβραβευμένο δίσκο “Άνοιξη στη Σαλονίκη”, για να ακολουθήσουν πολυάριθμες θεματικές ηχογραφήσεις τα επόμενα χρόνια.
Το 1999 λοιπόν η Σαβίνα Γιαννάτου ηχογράφησε το άλμπουμ Παναγιές του κόσμουαφιερωμένο στη μορφή της Παναγίας, όπως την έχουν υμνήσει διάφοροι λαοί του κόσμου, από την Ελλάδα και την Κύπρο, ως την Ιταλία, την Αρμενία, το Λίβανο, την Ισπανία, την Κορσική, τη Σαρδηνία και τη μακρινή Καραϊβική. Μικροί θρήνοι και ύμνοι από τα μεσαιωνικά χρόνια της Δύσης και τη βυζαντινή υμνωδία της Ανατολής. Ανάμεσά τους και το εξαίσιο εγμώμιο της Μ. Παρασκευής “Ω, γλυκύ μου έαρ” ως επίλογος της συλλογής.
 Η ερμηνεία της Σαβίνας είναι ακαταμάχητης εκφραστικής δύναμης και αυθεντικής συγκίνησης. Τη συνοδεύουν φυσικά οι Primavera en Salonico. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν ο Κώστας Βόμβολος και ο Χάρης Λαμπράκης. Η έκδοση της Lyra, ενταγμένη στη σειρά διεθνούς διανομής Musurgia Graeca, είναι εξαιρετικά καλαίσθητη, ενώ τα κατατοπιστικά κείμενα που τη συνοδεύουν φέρουν την υπογραφή του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα.
1 Ah Mon Die
2 Ulamentu Di Chjiesu
3 Madonna De La Gracia
4 Vorskan Ahper
5 Organiko Armeniko
6 Planctus Ante Necia
7 Como Poden Per Sas Culpas
8 Simeron Mavros Ouranos
9 Christo Jesus
10 Agnus Dei
11 Saeta Por Carcelera
12 Tara At Amama Salibi
13 Rosa Das Rosas
14 Archontes Afougraste Mou
15 Ave Maria, Deus Ti Salvet Maria
16 Passiuna
17 Virgjer Odhijitre
18 O Glyki Mou Ear











Back to top button