Δυτική ΜακεδονίαΕλλάδαΚαστοριά

Σάκης Παπανδρέου: “Η Καστοριά είναι υπέροχη πόλη για να ζήσει κάποιος συνταξιούχος – Οι νέοι στράφηκαν στο εξωτερικό”

«Ανεργία, φτώχεια και μετανάστευση» είναι το τρίπτυχο… που χαρακτηρίζει τις περιοχές της Μακεδονίας-Θράκης όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, τονίζοντας ότι η ανεργία μαστίζει τις πόλεις τη στιγμή που έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, οικονομικά και ενεργειακά, χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν χιλιάδες εργαζόμενοι και νοικοκυριά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

«Σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας-Θράκης η ανεργία έχει «χτυπήσει» κόκκινο, υπάρχει τεράστια έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά και απαράδεκτες συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι οι εργοδότες την μαύρη και ανασφάλιστη δουλειά. Σοβαρό ζήτημα αποτελούν και τα εργατικά ατυχήματα τα οποία έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Παράλληλα, υψηλά ποσοστά σημειώνονται στη μετανάστευση με πολλούς να αναζητούν καλύτερη εργασία και ποιότητα ζωής στο εξωτερικό», υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας-Θράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου και παρουσίασαν τα στοιχεί ανεργίας ανά νομό με το βλέμμα στραμμένο στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ.

Οι νέοι από Καστοριά στράφηκαν στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Σάκης Παπανδρέου τόνισε ότι η πόλη είναι υπέροχη για να ζήσει κάποιος συνταξιούχος με τους υπόλοιπους κατοίκους, κυρίως τους νέους να έχουν στραφεί στο εξωτερικό. «Υπάρχει μεγάλη μείωση του ενεργού δυναμικού και εργατικού πληθυσμού στην πόλη, αλλά και μεγάλη αύξηση των συνταξιούχων», είπε.

«Δυσοίωνο το μέλλον για την Κοζάνη»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Λευτέρης Αδάμ δήλωσε ότι η πόλη παρήγαγε το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας και απασχολούνταν 10.500 μόνιμοι εργαζόμενοι. «Ωστόσο, σήμερα έχουμε μόνο 2.000 μόνιμους με συνέπεια οι απώλειες από την απολιγνιτοποίηση στη δυτική Μακεδονία να είναι ισχυρές για την πόλη. Είχαμε απώλεια πληθυσμού 8,7% και σε ανθρώπινο δυναμικό 12.995. Παράλληλα, έχουμε 15.294 ανέργους. Δυσοίωνο είναι επομένως το μέλλον για την Κοζάνη, χωρίς μέτρα που θα δώσουν ”ανάσα” στους κατοίκους και τους νέους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αδάμ.

Από Φλώρινα στη Βόρεια Μακεδονία για είδη πρώτης ανάγκης

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κωνσταντίνος Σιάκος παρουσίασε μια δυσάρεστη εικόνα για την πόλη καθώς πλέον ανήκει στην τελευταία θέση στον τομέα ανάπτυξης. «Φτώχεια, ανεργία και μετανάστευση» το τρίπτυχο της αποτυχίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Εκατοντάδες νέοι εγκατέλειψαν την περιοχή για να βρουν εργασία στο εξωτερικό, εταιρείες ενέργειας έκλεισαν και έμειναν χωρίς δουλειά χιλιάδες άτομα. Η Φλώρινα έχει χάσει το 28% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος το οποίο παρήγαγε και καμία ανάπτυξη δεν έχει σημειωθεί. Η φτώχεια είναι ένας δείκτης που μας ανησυχεί μιας και εκατοντάδες οχήματα περιμένουν καθημερινά στα σύνορα για να φτάσουν στη Βόρεια Μακεδονία και να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα. Οδεύουμε σ’ έναν χειμώνα στην πιο κρύα πόλη της χώρας και χρειαζόμαστε τέσσερις φορές περισσότερη ποσότητα για θέρμανση. Καμία προοπτική δεν υπάρχει, δυστυχώς, για την Φλώρινα», δήλωσε με δυσαρέσκεια ο κ. Σιάκος.

Συνέχεια του μεγάλου ρεπορτάζ και για άλλες περιοχές στο thesstoday.gr

 

 

 

Back to top button