Κόσμος

ΗΠΑ: Φόβοι ότι περισσότερα διαβαθμισμένα έγγραφα λείπουν από την έρευνα για τον Ντ. Τραμπ

Η ομάδα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να μην έχει παραδώσει όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αυτός πήρε από τον Λευκό Οίκο μετά το τέλος της προεδρίας του, ακόμη και μετά από την έρευνα που πραγματοποίησε το FBI στην έπαυλή του, όπως προειδοποίησαν σχετικά Αμερικανοί εισαγγελείς χθες, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες Πάμπτη από την περιφερειακή δικαστή Αϊλίν Κάνον να επιτρέψει τη συνέχιση της αξιολόγησης των περίπου 100 διαβαθμισμένων εγγράφων που κατασχέθηκαν από το FBI στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, καθώς διερευνάται αν αυτά απομακρύνθηκαν παράνομα από τον Λευκό Οίκο και αποθηκεύτηκαν εκεί.

Ο Τραμπ τελεί υπό καθεστώς έρευνας για την κατοχή κυβερνητικών εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Μερικά από τα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα.

Τα 100 έγγραφα αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα από περισσότερα από 11.000 αρχεία και φωτογραφίες που κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι διαβαθμισμένα και έτσι ο Τραμπ μπορούσε να τα διαβάσει.

“ Η αίτηση αυτή περιορίζεται…, στα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατασχέθηκαν επειδή αυτή η διάσταση της δικαστικής εντολής θα προκαλέσει τις πιο άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις για την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη”, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Οι κατήγοροι ζήτησαν επίσης από την δικαστή να μην επιτρέψει τον διορισμό ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που θα αξιολογήσει το διαβαθμισμένο υλικό που κατασχέθηκε από την έπαυλη του Τραμπ.

Ο Τραμπ που κάνει αναρτήσεις στην προσωπική πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει (Truth Social), περιέγραψε το αίτημα των εισαγγελικών αρχών ως χαμένα χρήματα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι ενδέχεται περισσότερα διαβαθμισμένα αρχεία να έχουν μετακινηθεί από τον Λευκό Οίκο, τα οποία δεν έχουν εντοπίσει ακόμη οι αρχές. Η αποκάλυψη αυτή γίνεται μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης μιας λεπτομερούς λίστας στοιχείων που κατασχέθηκαν από την έπαυλη του Τραμπ. Το FBI εντόπισε 48 άδειους φακέλους που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητοι και άλλους 42 οι οποίοι είχαν την ένδειξη ότι έπρεπε να επιστραφούν στο αρμόδιο προσωπικό ή σε εξειδικευμένο σύμβουλο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ειδικοί σε νομικά ζητήματα εκδήλωσαν τη σύγχυσή τους σχετικά με το λόγο για τον οποίο οι φάκελοι ήταν άδειοι, ενώ δεν διευκρινίστηκε αν λείπουν αρχεία.

“ Αν η δικαστική απόφαση δεν ανακληθεί, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο αμερικανικός δημόσιο θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ποινικής έρευνας”, έγραψαν σχετικά οι εισαγγελείς.

“ Η απόφαση για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά της χρήσης διαβαθμισμένων εγγράφων στην ποινική έρευνα, είναι ενδεχόμενο να εμποδίσει τις προσπάθειες εντοπισμού της ύπαρξης επιπρόσθετων διαβαθμισμένων εγγράφων, τα οποία δεν έχουν αποθηκευτεί κατάλληλα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιπροσωπεύει έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια”, πρόσθεσαν οι εισαγγελείς.

ΑΠΕ

Back to top button